Ekonomija Vijesti

NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 5.25%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,25%.

U istoj mjeri povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 4,25%, kao i stopa na kreditne olakšice – na 6,25%, saopšteno je iz ove institucije.

Današnje povećanje referentne kamatne stope predstavlja njeno deseto uzastopno povećanje (počev od aprila 2022), zaključno s kojim je ona povećana za ukupno 425 baznih poena.

Naredna sjednica Izvršnog odbora na kojoj će biti donijeta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. februara.

U saopštenju se navodi da se na globalnom nivou pozitivno mogu ocjeniti znaci popuštanja inflacije, čemu doprinosi smanjenje cijena energenata u posljednjih nekoliko mjeseci, troškova transporta, kao i sve manje izraženi zastoji u globalnim lancima snabdjevanja.

Važan podatak predstavlja i usporavanje rasta cena u zoni evra, ali su potrebni i dodatni dokazi stabilnog popuštanja inflatornih pritisaka na globalnom nivou.

Geopolitičke tenzije su i dalje izražene, a kretanje svjetskih cijena energenata i hrane volatilno, pod uticajem brojnih faktora na strani ponude i tražnje, što upućuje na opreznost monetarne politike Narodne banke Srbije.

Prema prvim procjenama za decembar, inflacija u zemljama zone evra nastavila je da se smanjuje drugi mesec zaredom, zahvaljujući usporavanju rasta cena energenata, dok cijene hrane i bazna inflacija još nisu usporile rast.

Odlučujući da postepeno i odmereno pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu, Izvršni odbor je imao u vidu da je kretanje inflacije u Srbiji i dalje u najvećoj mjeri pod uticajem svjetske energetske krize, još uvek prisutnih posljedica pandemije, kao i suše koja je pogodila region.

Prosječna godišnja inflacija u 2022. iznosila je 11,9%, a prema preliminarnim procjenama Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija u decembru, kao i u prethodnom mesecu, bila je na nivou od 15,1%.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.