Porasle cijene nafte
Ekonomija Izdvojeno

Porasle cijene nafte

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima na 99 dolara budući da su se trgovci ponovo fokusirali na tijesnu ponudu nakon što je Saudijska Arabija naznačila da bi vodeći proizvođači mogli na tržište plasirati manje barela.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,52 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 99,00 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,34 dolara višoj cijeni, od 92,70 dolara.

OPEK bi mogao smanjiti proizvodnju?

Trgovci su se danas fokusirali na poruku iz Saudijske Arabije da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njezini saveznici mogli i smanjiti proizvodnju, budu li prilike to zahtijevale.

OPEK+ ima dovoljno manevarskog prostora da se nosi s izazovima, uključujući i smanjenje proizvodnje, prenijela je saudijska državna novinska agencija SPA izjavu ministra energetike Abdulaziza bin Salmana u razgovoru za Bloomberg.

Cijene su se spustile s visokih nivoa koji su bile dosegnule pod uticajem ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji budući da se počelo strahovati od globalne recesije. Kočnica su im i visoka inflacija i slabija potražnja.

SAD će objaviti pad zaliha sirove nafte?

Saudijski ministar naglasio je da više ne postoji veza između fizičkog tržišta nafte i onog na kojem se naftom trguje u terminskim ugovorima.

Dok je cijena nafte u terminskim ugovorima na londonskom tržištu oštro pala u odnosu na najviši ovogodišnji nivo, struktura i razlike u cijenama na fizičkom tržištu nafte još uvijek signalizuju tijesnu ponudu.

Zabrinutost za snabdijevanje potenciraće i najnoviji izvještaj o američkim zalihama u prošlomj sedmici, nagađaju analitičari.Prognoziraju da će otkriti pad zaliha sirove nafte za 1,5 miliona barela.

Američki institut za naftu (API) objavit će izvještaj tokom dana, a vlada sutra.

OPEK je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 98,72 dolara, što znači da je pojeftinio 94 centi u odnosu na kraj prošle sedmice.

Izvor: Index.hr

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.