Da li ćemo uskoro morati da plaćamo ulaz na plažu? / Foto:Pexels
Izdvojeno Vijesti Zdravlje

Da li ćemo morati da plaćamo ulaz na plažu?

Da li će se novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama koji se priprema u Hrvatskoj plaže privatizovati, ograđivati, a ulaz na njih naplaćivati?

Prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama omogućava se ograničenje opšte upotrebe pomorskog dobra, njegovo ograđivanje, pa čak i potencijalna naplata ulaska na plaže, upozorio je Pokret otoka u otvorenom pismu upućenom Vladi Hrvatske.

Pod koncesijom 350 plaža u Hrvatskoj

Dio plaže u Petrčanima pod koncesijom je u sklopu turističkog kompleksa. Jedna je od 18 takvih plaža u Hrvatskoj, sa naplatom ulaza. Pod koncesijom ih je 350. Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, tvrde u Pokretu otoka, će omogućiti njihovo gomilanje, piše Dnevnik.hr.

Maja Jurišić, predsjednica Pokreta, ističe da se spominju ograđivanja i naplate ulaska, zbog čega su jako zabrinuti upravo za taj dio prijedloga Zakona.

Ona kaže da se isto dogodilo u Grčkoj i Italiji, jer javnost nije na vrijeme reagovala.

Turisti posebno nisu oduševljeni tom idejom.

Vinsent, turista iz Engleske, kaže da je u Italiji plaćao mjesto na plaži, ali ističe i da je zato, na primjer, na Barbadosu svaka plaža javna.

I takve moraju da ostanu i plaže u Hrvatskoj, složni su kupači.

Mirsada, putnica iz BiH kaže da turisti ne bi mogli to da priušte, jer je ionako sve poskupilo.

Jarmila, turistkinja iz Češke, misli da naplaćivanje ulaza na plažu nije u redu. Ističe da plaže trebaju biti dostupne svima

A tako će i biti, odgovaraju iz resornog ministarstva. Napominju da je nacrt Zakona još u radnoj verziji i da nastaje pod budnim okom profesora i stručnjaka iz područja pomorstva i pomorskog dobra.

Kako tvrde, mjesta za paniku nema.

Izvor: B92

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.