Izdvojeno Vijesti

Lidl uvodi promjene u poslovanju

Kupci sve više štede. Lidl sumnja da je to zbog straha sve većih cijena električne energije. Zbog toga najavljuju povlačenje brojnih artikala iz ponude.

Diskont Lidl ne prodaje samo prehrambene i drogerijske artikle, već i raznu robu poput ukrasnih predmeta, odjeće i sitnog alata. Ovo uključuje ponekad nedjeljno mijenjanje ponuda alata, odjeće, kućnih potrepština i elektronike, koje se također mogu naći u onlajn asortimanu diskonta.

Međutim, kako prenosi portal Lebensmittelzeitung, Lidl će do kraja godine izbaciti neke artikle iz svog asortimana. I to indirektno zahvaljujući kupcima, prenosi Fenix magazin.

Neprehrambena ponuda je zaista isplativa za diskontnog giganta. Pored svježih pekara u prodavnicama, prehrambeni dio je jedan od najprofitabilnijih prodajnih prostora, iako je u posljednje vrijeme bilo problema. Prvo su to bili poremećeni lanci snabdijevanja i posljedični veliki problemi u isporuci, a sada su to štedljivi kupci.

Jer posao sa artiklima koji imaju cijene veće od 20 evra je propao posljednjih nedjelja i meseci. Diskont sumnja da iza toga stoji strah od sve veće cijene energije – kupci postaju sve štedljiviji.

Zbog toga je Lidl za 2023. godinu naručio znatno manje artikala iz neprehrambenog sektora, piše Lebensmittelzeitung.

Lidl u tome nije usamljen, već i Aldi bilježi značajan pad prodaje robe iz ponude neprehrambenih proizvoda.

Portal Likvidno

Tagovi

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.