Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Prevoznici obustavili protest – formira se radna grupa

Nakon što su juče prevoznici u znak protesta parkirali kamione i na taj način prekinili dopremu roba zbog cijena goriva, danas su se sastali sa resornim ministrom u Vladi Srpske. Na sastanku je postignut dogovor o formiranju radne grupe koja će sagledati situaciju i pokušati da riješiti probleme prevoznika u Republici Srpskoj.

Radna grupa trebalo bi da riješi problem prevoznika na institucionalnom nivou, dogovoreno je na današnjem sastanku u Banjaluci ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Ćorića sa predstavnicima Udruženja prevoznika.

Formiranje radna grupa

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić kaže da će se u narednom periodu vidjeti da li će problem biti riješen kroz subvencije, podsticaje ili plaćanjem određenih poreza ili doprinosa, te ističe da je najvažnije da je danas postignu dogovor i da će prevoznici nastaviti sa radom.

“Koliko sutra će biti formirana radna grupa koja će sagledati situaciju sa svih aspekata, te analizirati na koji način su zemlje u okruženju riješile sličan problem”, rekao je Grbić novinarima i dodao da će se radna grupa baviti i cijenom nafte i naftnih derivata.

On je napomenuo da se od radne grupe očekuje da uvidi koja rješenja su najprihvatljivija, kako bi se pomoglo prevoznicima, koji predstavljaju bitan privredni subjekat.

Prema njegovim riječima, na osnovu toga naći će se adekvatna rješenja za prevoznike u Srpskoj.

Foto: Nikola Grbić Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS
Korektna saradnja ministarstva i prevoznika

U radnoj grupi trebalo bi da budu predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, prevoznika i Privredne komore, a tijelom će rukovoditi ovaj resor Vlade Srpske.

Ministar Nedeljko Ćorić je nakon sastanka izjavio novinarima da Ministarstvo ima korektnu saradnju sa Udruženjem prevoznika i da pokušava da sagleda njihove probleme sa svih aspekata.

Foto: Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS

“Dogovor sa današnjeg sastanka jeste da tražimo rješenje za problem, a radna grupa će biti zadužena da prikupi sve potrebne informacije u vezi sa ovom oblašću, te da spremne informacije dostavi Vladi Srpske, kako bi ona u skladu sa svojim kapacitetima, donijela određene odluke”, rekao je Ćorić.

On smatra i nelogičnim da cijene goriva u Republici Srpskoj budu veće nego u zemljama u okruženju, te poziva relevantne institucije i inspekcijske organe da provjere da li se adekvatno primjenjuju zakonski i podzakonski propisi u ovoj oblasti.

Ćorić je podsjetio i da je Vlada Republike Srpske i Narodna skupština već ranije donijele određene odluke u vezi sa rješavanjem ovog problema, ali da one nisu sprovedene na nivou BiH.

“Naša mjera u tom trenutku bila je ukidanje akciza, kako bi doprinijela poboljšanju stanja ne samo u ovoj oblasti, nego i u drugim segmentima”, rekao je Ćorić.

On je napomenuo da prevoznici imaju mnogo problema, te da se većina njih odnosi na nivo BiH. Ćorić je naveo da je na sastanku bilo riječi i o uslovima na graničnim prelazima.

“Pokušavali smo uticati na nadležne institucije, prvenstveno na Upravu za indirektno oporezivanje BiH, te ćemo tražiti hitan sastanak jer je stanje na prelazima katastrofalno i nedostojno čovjeka, a vozači sate i dane provode na granicama čekajući”, rekao je Ćorić.

Prevoznici u cijeloj BiH, koji su nezadovoljni visokim cijenama nafte i naftnih derivata juče su započeli protest, te naglasili da neće pomijerati kamione sve dok njihov problem ne bude riješen.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.