Poljoprivreda
Poljoprivreda
Izdvojeno Vijesti

Grantovi za digitalnu transformaciju poljoprivrede

U okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vlade Njemačke “EU for biznis rikaveri” objavljen je javni poziv za dodjelu 3,1 milion KM bespovratnih sredstava investicijama u digitalnu transformaciju preduzeća u sektoru poljoprivrede u BiH.

Na javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave uzgojem ili preradom voća, uključujući sadni materijal, vinogradarstvo i masline, te uzgojem ili preradom povrća, mlijeka, mesa, jaja, ribe, žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja ili meda.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 10.000 KM do 200.000 KM bez PDV-a i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova“, saopšteno je iz UNDP-a.

Za svaki projekat podnosilac prijave mora obezbijediti vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15 odsto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije, dok će projekat finansirati maksimalnih 85 odsto ukupnog iznosa kroz mjeru podrške.

U saopštenju se navodi da se prihvatljive investicije i troškovi odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa, profesionalnih i konsultantskih usluga.

Svi zainteresovani za učešće u javnom pozivu koncepte projekta sa potrebnom dokumentacijom treba da dostave do 8. avgusta isključivo putem onlajn platforme https://javnipoziv.undp.ba.

Kroz projekat će, nakon prvog kruga evaluacije, biti pružena i eskpertska podrška daljem razvoju odabranih projektnih ideja.

“Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije”, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Glavni cilj je obezbijediti opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u važnim privrednim sektorima BiH kako bi se smanjili negativni efekti izazvani pandemijom kovida 19.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.