Vijesti

“Prosućemo pšenicu na ulicu” – rok sedam dana

U roku od sedam dana ako ne dođe do dogovora oko otkupne cijene pšenice, mi izlazimo na ulice i prosućemo pšenicu ili je izvesti u Tursku, ali nećemo odustati od naših zahtjeva, rekao je za “Nezavisne” Savo Bakajlić, predsjednik regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

On je kazao da je danas održan sastanak svih poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice, te predstavnika svih sela Semberije i Majevice.

“Šaljemo jasnu i glasnu poruku. Dali smo sedam dana roka da ne prosipamo pšenicu i da do tada dođe Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, da sa njim porazgovaramo o našim problemima, te pokušamo naći način da to riješimo”, naglasio je Bakajlić.

Dodao je da ukoliko ne dođe do sporazuma u narednih sedam dana, da će poljoprivrednici ići u velike proteste, te da ne zna šta će se dalje dešavati.

Tražimo i tematsku sjednicu grada Bijeljina oko ovog problema u narednih sedam dana. Mi imamo jedan zajednički stav sa poljoprivrednicima na nivou BiH. Pokušavamo da napravimo neki balans, iako poljoprivrednici u FBiH imaju daleko veći podsticaj. Ako ne bude sporazuma, mi ćemo izaći na ulicu i u krajnjem slučaju izvesti pšenicu u Tursku. Naši zahtjevi su da institucije na nivou RS i BiH moraju pokušati zaštititi domaću proizvodnju, i kroz cijenu pšenice, ali u problemu su i meso i mlijeko. Cijena pšenice ne može ići ispod 70 feninga, i mi tražimo 72, 73 feninga po kilogramu, zavisi od kvaliteta, jer se on mora nagraditi. Ponavljam, ako ne dođe do dogovora, mi ćemo pšenicu prosuti po ulici, ali ne odustajemo od naših zahtjeva”, pojasnio je Bakajlić.

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.