Ekonomija Vijesti

Znatno uvećan izvoz drvnog sektora BiH

Znatno je uvećan izvoz drvnog sektora BiH. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH u prva četiri mjeseca iznosio je 608.051.384 KM i veći je za 22,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 304,1 odsto, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.


Na sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Spoljnotrgovinskoj komori rečeno je da je lani izvoz drvnog sektora veći za 30,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, te istaknuto da je taj trend rasta nastavljen i u četiri mjeseca ove godine, posebno šumskih sortimenata i rezane građe.

“Uvoz svih grupa proizvoda takođe je veći 2021. kao i za četiri mjeseca ove godine i to posebno šumskih sortimenata i rezane građe”, istaknuto je na sjednici Skupštine ove asocijacije.

Najznačajnija izvozna tržišta su NJemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija i Francuska, dok se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske, Češke, Slovenije, NJemačke, Mađarske, Rumunije, Turske, Italije.

“I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, ima kvalitetan finalni proizvod koji se izvozi, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plate su jako visoki, a sve je više prisutan i deficit stručne radne snage”, ističe se u saopštenju.

Stalni rast cijena repromaterijala /Foto: Pexels

Iz Asocijacije su naveli da cijene repromaterijala stalno rastu, da se sirovina izvozi, tako da su primorani na uvoz i šumskih sortimenata i rezane građe kako bi ostvarili ugovoreni izvoz.

Proizvođači u drvnom sektoru izrazili su zabrinutost kakvo će stanje biti u drugom polugodištu, zbog sve većeg rasta cijena energenata i repromaterijala i neizvjesnoj potražnji za proizvodima na tržištu EU, a posebno NJemačke.

Oni su uputili apele vladama Republike Srpske i Federacije BiH da smanje doprinose na plate, kako bi iz tih sredstava povećali primanja zaposlenim i na taj način ih zadržali da ostanu u BiH.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.