Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Najniža plata u Srpskoj 700 KM

Najniža plata u Republici Srpskoj za ovu godinu iznosiće 700 KM, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

To je za 50 maraka više u odnosu na minimalac koji poslodavci isplaćuju od maja prošle godine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković izjavio je da se pri donošenju odluke rukovodilo argumentima i sindikata i poslodavaca

Dodao je da se u Srpskoj na taj iznos računa još i dodatak od deset odsto na ime minulog rada, pa najniža plata ide i do 800 KM.

Višković je rekao da Vlada nije željela da optereti poslodavce većim rastom najniže plate, bojeći se da bi za one koji rade u niskoakumulativnim granama privrede to značilo ugrožavanje poslovanja.

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca RS, smatra da se to već desilo i da su određene privredne grane već ugrožene dosadašnjim rastom najniže plate.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS izjavila je da će radnici znati kako da odgovore na odluku o najnižoj plati i da će posljedice snositi Vlada i poslodavci.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS

“U Republici Srpskoj, za prošlu godinu, poslodavci su prijavili neto dobit od tri milijarde maraka. Vlada Srpske je u protekle četiri godine iz budžeta izdvojila milijardu maraka za podršku privredi. I u jednoj i u drugoj stavci svoj doprinos dali su radnici, a zauzvrat su dobili 50 maraka, odnosno jedan hljeb dnevno”, naglasila je Mišićeva.

Tokom pregovora socijalnih partnera poslodavci su nudili najnižu platu od 673 marke, a Savez sindikata je tražio da to bude 800 maraka. Cilj sindikata bio je da najniža plata iznosi 1.000 KM i da se do tog iznosa dođe u nekoliko koraka tokom ove godine.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana