Utvrđena najniža plata u Federaciji BiH - 596 KM
Vijesti

Utvrđena najniža plata u Federaciji BiH – 596 KM

Vlada Federacije BiH donijela je danas odluku kojom se utvrđuje najniža neto plata u ovoj godini od 596 KM, što predstavlja povećanje za 9,85 odsto u odnosu na najnižu platu utvrđenu za 2022. godinu.

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku FBiH, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog federalnog Ministarstva finansija, utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima i uputila ga po skraćenom postupku na usvajanje u parlamentarnu proceduru.

Predloženom izmjenom mijenja se propisani uslov za primjenu preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih, zanata.

Kako je obrazloženo, ovim se ostavlja mogućnost isplate većeg iznosa plata ovim radnicima /sa sadašnjeg iznosa u visini najniže plate na iznos od 85 odsto prosječne neto plate/.

Razlozi za donošenje ove izmjene su jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće kao pretežno izvozno orijentisanoj djelatnosti kroz utvrđivanje plaćanja doprinosa na nižu povlaštenu osnovicu, ukoliko se zaposlenom isplaćuje mjesečna plata u visini do 85 odsto prosječne mjesečne neto plate u FBiH.

Na prijedlog federalnog Ministarstva finansija, Vlada FBiH utvrdila je amandmane na Prijedlog zakona o porezu na dohodak – danas utvrđeni amandmani postaju sastavni dio Prijedloga zakona koji je Vlada ranije uputila u parlamentarnu proceduru po redovnom postupku.

Jednim od amandmana je utvrđeno da dohodak do 1.000 KM neće biti oporezovan.

Federalna vlada je usvojila je danas i informaciju o epidemiološkoj situaciji vezanoj za virus korona u FBiH na dan 9. januar ove godine, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva.

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona, te u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju i donose mjere i o tome redovno izvještavaju Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva.

U informaciji Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva je navedeno da na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 1,6 slučaja na 100.000 stanovnika, te da se u FBiH u proteklom izvještajnom periodu bilježi nizak nivo prenosa ovog virusa u zajednici.

Izvor Srna

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.