Berza
Foto: Pixabay
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Republika Srpska planira novo zaduženje od 50 miliona maraka

Ministarstvo finansija Republike Srpske objavilo je javni poziv za upis i uplatu 51. emisije obveznica Republike Srpske javnom ponudom.

Emisija obveznica zakazana je za 14. septembar, navedeno je u Ministarstvu finansija RS. Poziv je upućen svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima. 

Riječ je o emisiji 50.000 dugoročnih obveznica, nominalne pojedinačne vrijednosti 1.000 KM. Emisijom se planira prikupiti 50 miliona maraka po fiksnoj kamatnoj od pet odsto na godišnjem nivou.

“Isplata glavnice planirana je jednokratno po dospijeću (po isteku roka od sedam godina od dana registracije emisije kod Centralnog registra hartija od vrijednosti). Kamata se obračunava na glavnicu i isplaćuje jednom godišnje (po isteku svake godine od dana registracije emisije)”, stoji u javnom pozivu.

Republika Srpska do sada je objavila 77 emisija obveznica. Riječ je o 10 emisija za izmirenje za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za izmirenje obaveza prema dobavljačima,  jednoj emisiji za izmirenje obaveza po izvršnim sudskim odlukama, te 15 emisija obveznica za izmirenje ratne štete.

Vrijednost ovih emisija iznosi 1.045 milijardi maraka.

Emitovano je i 50 emisija dugoročnih obveznica u iznosu od 1.960 milijardi maraka.

Posljednja, 50. emisija ovih obveznica, održana je 26. avgusta.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.