25 godina Centralne banke BiH
Ekonomija Izdvojeno Vijesti

25 godina Centralne banke BiH

Centralna banka BiH danas obilježava 25 godina rada tokom kojih je, kako ističu iz ove institucije, održana monetarna stabilnost zemlje kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti.

“Svih 25 godina radimo u interesu zemlje, privrede i građana BiH”, navedeno je u saopštenju iz Centralne banke BiH.

Poručuju da, dosljedno poštujući zakonom i Ustavom BiH dodijeljen mandat, Centralna banka provodi aranžman valutnog odbora, održava stabilnost i povjerenje u domaću valutu – konvertibilnu marku, čime doprinosi i održavanju sveukupne finansijske stabilnosti BiH.

Navode da su prošli dinamičan put od uspostavljanja jedinstvene valute, preko reforme platnog prometa i bankarskog sektora, pa sve do brojnih realizovanih projekata sa domaćim i međunarodnim finansijskim institucijama, što pokazuje Centralnu banku kao snažnu, profesionalnu i odgovornu instituciju.

Guverner Senad Softić istakao je da je Centralna banka BiH slovi za najstabilniju i jednu od najuspješnijih institucija, te dodao da je to priznanje za sve što je učinjeno u proteklih 25 godina, ali i obaveza da postojeće standarde stalno unapređuje.

“Uspješna realizacija svih zadataka i aktivnosti ne bi bila moguća bez maksimalne profesionalnosti i angažmana svih članova naše institucije”, rekao je Softić povodom obilježavanja 25 godina rada Banke.

Centralna banka je i od relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija prepoznata kao institucija sa visokim kredibilitetom koja u kontinuitetu usklađuje svoje poslovanje s najboljom svjetskom praksom centralnog bankarstva, poručili su iz Banke.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.